BM, Hıdır Adnan’ın Şehadetinin Araştırılmasını İstedi

Çar, 03/05/2023 - 09:25

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli mahkûm Şeyh Hıdır Adnan’ın Siyonist rejim hapishanesindeki açlık grevinin 86. gününde şehit olmasına neden olan koşulların araştırılmasını talep etti.

Welayet News  - BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, günlük basın toplantısında, Hıdır Adnan’ın şehadetiyle ilgili olarak şu ifadelerde bulundu: ‘BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, durumu endişeyle takip ediyor. Genel Sekreter İsrail'e idari tutukluluk uygulamasına son vermesi çağrısını yineliyor. İdari tutuklulukta bulunan kişilerin cezaları kesinleştirilmeli ve suçsuz bulununlar gecikme olmadan serbest bırakılmalıdır. İsrailli yetkililer, Adnan'ın ölümüne yol açan koşulların detaylı şekilde araştırılmasını sağlamalıdır.’

Şeyh Hıdır Adnan dün sabah 86 gün süren açlık grevinin ardından Siyonist rejim hapishanelerinde şehit oldu.

44 yaşındaki Hıdır Adnan işgal güçleri tarafından keyfi olarak tutuklanmasını protesto etmek için açlık grevinde olan Filistin İslami Cihat hareketinin bir üyesiydi ve sağlık durumu kötüleşmesine ve bu konuda işgalci rejime uyarıda bulunulmasına rağmen işgalci rejim bu durumu dikkate almadı.

Açlık grevin 86. gününde bugün şehit olan Hıdır Adnan, geçtiğimiz hafta fiziksel durumunun ağırlaşması üzerine hastaneye kaldırıldı. Ancak Siyonist rejim, hiçbir avukatın, doktorun veya yasal tarafın kendisiyle temasa geçmesine ve sağlık durumu hakkında bilgi vermesine izin vermedi.

Şeyh Adnan, seksenlerin başında İslami Cihad hareketine katılan ilk kişilerden ve aslında Batı Şeria'daki İslami Cihad hareketinin ilk kurucularından biridir.

Filistin Mahkûmlar ve Eski Mahkûmlar Komisyonu verilerine göre, Siyonist rejim hapishanelerinde 700'ü hasta 4 bin 900 tutuklu bulunuyor.

Bunların 31'i kadın, 160'ı 18 yaş altı çocuk, 1000'den fazlası da kendisine bir suçlama yöneltilmemiş, hâkim karşısına çıkmamış ve tutukluluk süresi belli olmayan "idari tutuklulardan" oluşuyor.

Siyonist rejim, idari tutukluluk adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, bu rejimin güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hâkim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle