Financial Times: Esad, Arap Ülkelerine Taviz Vermeyi Reddetti

Sa, 02/05/2023 - 08:47

Bir İngiliz gazetesi, Suriye cumhurbaşkanının Şam'ın Arap Birliği'ne dönmesi karşılığında Arap ülkelerine verilecek her türlü tavizi reddettiğini yazdı.

Welayet News  - İngiltere’nin “Financial Times" gazetesi Pazartesi günü, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'ın, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönmesi karşılığında Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarına herhangi bir taviz vermeyi reddettiğini açıkladı.

Bu İngiliz gazetesi şunları yazdı: ‘Kuveyt ve Katar, Suriye ile herhangi bir uzlaşmaya karşı çıkarken, Suudi Arabistan, Ürdün, Irak ve Mısır gibi bazı Arap ülkeleri Şam ile müzakerelere hazır olduklarını ifade ettiler.’

Bir Suudi yetkili de Financial Times'a şunları söyledi: ‘İran'la ilişkileri düzeltmeden Şam'la iletişim kurabileceğimizi düşünmüyorum.

Suriye ile bir diyalog kanalı oluşturmak, bu ülkeyle ilgili tüm sorunların çözüldüğü anlamına gelmez, ancak bu kanal olmadan Şam ile istediğimizi müzakere edemeyiz.’

Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşüne yönelik Arap ülkeleri istişare toplantısı, dokuz ülkenin temsilci ve yetkililerinin katılımıyla 14 Nisan'da Cidde'de gerçekleştirildi ve kapanış bildirisinin ardından sona erdi.

Toplantının ardından 15 Nisan Cumartesi günü yayınlanan ortak bildiride şu ifadelerde bulunuldu: ‘Ürdün, Mısır ve Irak, Fars Körfezi İşbirliği Konseyi üyeleriyle birlikte Suriye'nin toprak bütünlüğünü vurgulamakta ve Suriye’nin Arap Birliğine dönüşünü talep etmektedir.’

Bu açıklamanın yayınlanmasından bir hafta sonra Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, 12 yıl aradan sonra Suriye'nin başkenti Şam'a giderek Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve diğer Suriyeli yetkililerle görüştü. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Esad ile görüşmesinde, Riyad'ın Suriye'nin toprak bütünlüğünü, Arap kimliğini ve güvenliğini korumaya ve bu ülkenin krizini siyasi çözüm yoluyla halletmeye vurgu yaptığını söyledi.



Yeni yorum ekle