'Güney Azerbaycan' kışkırtmasına dikkat : İsrailli vekillerden ‘İran'ı bölelim’ mektubu

Sa, 02/05/2023 - 08:44

İşgal rejimi İsrail’de 32 milletvekili, Dışişleri Bakanı Eli Cohen'e mektup yazdı. İran'daki ayrılıkçı faaliyetlerin desteklenmesini talep eden vekiller, böylece İsrail'in Kafkaslarda güçlenebileceğini söyledi.

Welayet News  - Knesset'in (Siyonist İsrail parlamentosu) 32 üyesi tarafından geçen hafta perşembe günü imzalanan mektupta, İsrail'in Azerbaycan'daki Yahudi toplulukları adına müdahalede bulunması gerektiği ifade edildi. Bu adım, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le Bakü’de bir araya gelmesinden kısa bir süre sonra geldi. Görüşmede İsrail ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ve güvenlik bağlarının derinleştirilmesi konuşulmuştu.

Siyonist İsrailli vekiller, bölücü hareketlere yurt dışından destek verilmesinin gerekliliğinin altını çiziyor

‘Uluslararası nüfuzu kullanalım’

Mektupta şu ifadelere yer verildi: "İran'daki Ayetullah rejimi Filistin meselesi konusunda sık sık İsrail'e saldırmakta ve hatta Filistin mücadelesi bayrağı altında bize karşı cani terör gruplarını finanse ve teşvik etmektedir. Bu yanlış propagandanın ahmaklığı, özellikle İran'daki Azeri azınlığa yönelik yağmacı baskılarda kendini göstermektedir.” Milletvekillerine göre İsrail, dünya güçlerini Tahran'a baskı yapmaya ikna etmek için uluslararası nüfuzunu kullanmalı.

İran’daki Azeri Türklerini “İran'daki en büyük etnik grup ve sayıları 20 milyondan fazla” olarak tanımlayan İsrailli vekiller, “Rejim, Azeri azınlığın mirasını öğrenme ve aktarma, dillerini öğretme ve hatta çocuklarını Azeri isimleriyle kaydettirme haklarını kısıtlayarak kültürel bir soykırım politikası uygulamaktadır." ifadelerini mektuplarında kullandı.

‘Rejimin düşmesi için katalizör kuvvet’

Siyonist İsrailli i24News sitesi mart ayında, İran’daki yönetimin düşmesi için İranlı Azeri Türklerine bölücü “bağımsızlık” çağrısı yapmıştı. Haberde şu ifadelere yer verilmişti, "Tebriz'in Güney Azerbaycan'ın başkenti olmaktan çıkarılması Tahran'da rejimin düşmesi için bir katalizör olarak algılanıyor. Bu senaryo uygulanabilir mi? Her şey bağımsızlık hareketinin yurtdışından alacağı desteğe bağlı."

Bakana hitaben yazdıkları mektupta 32 milletvekili, bu bölücü harekete geniş bir uluslararası destek sağlanmasının "Ayetullah rejimine yıkıcı bir darbe olacağına ve Güney Azerbaycan'da egemen bir devlet kurulması halinde İsrail'in Azerbaycan Cumhuriyeti ile birlikte bölgede bir müttefik daha kazanacağına şüphe olmadığına" dikkat çekiyor. İran yönetimi içinse “Onların desteği, Ayetullah rejiminin bize karşı yıkıcı faaliyetlerine karşı dış politikada yeterli bir yanıt olacaktır." ifadelerine yer veriliyor.

İran’ın bölünmesi Ukrayna’nın çıkarlarıyla örtüşüyor

Siyonist İsrail aynı zamanda İran’ın Ukrayna’daki çatışmada Rusya’ya destek verdiğini belirterek, Tahran’ın hedefe koyulmasını istiyor. Tel Aviv yönetimi Ukrayna’da İran yapımı İHA’ların kullanıldığını belirtiyor. Batı medyasında yer alan haberlerde ve Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov'un açıklamalarına göre İranlı askeri danışmanlar Kırım'da konuşlanmış durumda.

Dolayısıyla, İsraillilere göre İran’daki bölücü hareketin güçlenmesi Ukrayna'nın çıkarlarıyla tamamen örtüşmektedir.



CIA tarafından bölücülük propagandası

Bir Telegram kanalı olan AZfront İran yönetimine karşı bölücü protestolara öncülük ediyor. Kanalın aboneleri şubat ayının başından bu yana Tebriz'in dört bir yanında gösteriler düzenliyor. Amaçları, yerel halkı etkileyerek bölücülük fikirlerini desteklemek.

Bu hareketin haberleri ise CIA tarafından anti-komünist hareketi desteklemek amaçlı kurulan Radio Liberty tarafından propaganda unsuru olarak kullanılıyor. Radio Liberty o dönemde "Devriyeler gece boyunca asılan tüm broşürleri yırtmaya çalışıyor, ancak 24 saat içinde başka yerlerde ortaya çıkıyorlar." ifadeleriyle bölücülük faaliyetlerinin propagandasını yapmıştı. Ayrıca İsrail haber sitesi Walla ise şubat ayında yaptığı bir haberde şu ifadelere yer verdi: "Devrim Muhafızları ajanlarının broşür ve afiş dağıtanları gözaltına alma girişimlerine rağmen, henüz bir tanesi bile fark edilmedi."

Foreign Affairs: NATO Kafkaslara girebilir

Gölge CIA olarak bilinen Dış İlişkiler Konseyi’nin yayın organı Foreign Affairs’ye yayımlanan bir makalede, İran ile Azerbaycan arasında artan gerginliğin bir çatışmaya dönüşebileceği yazıldı. Bu çatışma ile de NATO’nun Kafkaslara konuşlanabileceği belirtildi. Muhammed Ayetullahi Tabaar’ın “Ermenistan ve Azerbaycan Arasındaki Çatışma Daha Geniş Bir Krizi Ateşleyebilir” başlıklı kaleme aldığı makalede şu ifadelere yer veriyor: “Güneyde bir İsrail-Körfez Arap bloğu ile kuzeyde bir İsrail-Türk bloğu arasında sıkışıp kalma tehdidi, İran'daki iç huzursuzlukla birleştiğinde Tahran'ı çatışmaya açıkça Ermeni tarafında girmeye ve Azerbaycan devletini istikrarsızlaştırmaya teşvik edebilir.”

Aydınlık



Yeni yorum ekle