Amman Toplantısında Yasadışı Yabancı Güçlerin Suriye'den Çekilmesi Vurgulandı

Sa, 02/05/2023 - 08:24

Ürdün, Suudi Arabistan, Suriye, Irak ve Mısır dışişleri bakanları, Ürdün'ün başkenti Amman'da bir araya gelerek Suriye'deki durumu değerlendirdi.

Welayet News  - Ürdün, Suriye, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır dışişleri bakanları dün Ürdün'ün başkenti Amman'da Suriye konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü Sinan el-Mecali Pazar günü şu açıklamalarda bulundu: ‘Bu toplantı, Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde 14 Nisan'da gerçekleştirilen Fars Körfezi İşbirliği Konseyi üyesi ülkeler ile Ürdün, Irak ve Mısır'ın istişare toplantısının devamı niteliğindedir.’

Amman toplantısının sonunda Ürdün, Suriye, Suudi Arabistan, Irak ve Mısır dışişleri bakanları tarafından bir açıklama yapıldı ve bu açıklamada, her türlü terörizme ve örgütlerine karşı kapsamlı bir mücadele stratejisi oluşturmak için Şam, yararlanıcı ülkeler ve Birleşmiş Milletler ile işbirliği vurgulandı.

Bu açıklamada, Suriye'deki terör örgütlerinin sona erdirilmesi ve bu grupların bölgesel ve uluslararası güvenlik tehdidinin önlenmesi için Şam ve Birleşmiş Milletler ile işbirliğine vurgu yapıldı.

Bu toplantıya katılanlar ayrıca, bu ülkenin toprakları üzerindeki kontrolünü genişletmeye ve hukukun üstünlüğünü uygulamaya yönelik tüm meşru çabalarda Suriye'ye ve kurumlarına desteklerini açıkladılar.

Açıklamada, Suriye'deki silahlı ve terörist grupların varlığına son verilmesi, Suriye'nin iç işlerine yabancı müdahalesinin durdurulması ve bu ülke ile sınır güvenliğine ilişkin güvenlik sorunlarıyla mücadele etmek için pratik önlemler alınması konusunda anlaşma sağlandığı vurgulandı.

Ayrıca bu toplantıya katılanlar, Suriye ve bu ülkeye komşu ülkelerdeki askeri ve güvenlik kurumları arasında kapsamlı ulusal çıkarları gerçekleştirmek için etkin bir koordinasyon mekanizmasının oluşturulması ve siyasi tedbirler doğrultusunda anayasa komitesinin faaliyetlerinin bir an önce yeniden başlatılması gerektiği ifade edildi.

Bahsedilen beş ülkenin dışişleri bakanları aynı zamanda bu toplantıda sağlanan anlaşmaları takip etmek ve gelecekteki eylemleri belirlemek için uzmanlar düzeyinde bir teknik ekip oluşturulması konusunda anlaştılar.

Ayrıca önceliğin Suriye'deki krizi ve bu ülkede ölümlere ve yıkıma neden olan her şeyi sona erdirmek olduğunu vurguladılar.

 

Bu toplantıya katılanlar, Suriye'nin birliğini, bütünlüğünü ve egemenliğini korumak, Suriye milletinin isteklerini yerine getirmek ve bu ülkenin terörden kurtuluşu için siyasi bir çözüm bulunmasının yanı sıra tüm yasadışı yabancı güçlerin Suriye’den geri çekilmesi gerektiğini vurguladılar.

Katılımcılar ayrıca, mültecilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde Suriye'ye dönüşünün bir öncelik olduğunu ve bunun hayata geçirilmesi için gerekli tedbirlerin derhal alınması gerektiğini söylediler.

Bu toplantının amacının, Ürdün'ün Suriye krizine siyasi bir çözüm elde etmeye yönelik plan ve girişimleri doğrultusunda bu ülkeler ile Suriye hükümeti arasında temas kurmak olduğu ifade edildi.



Yeni yorum ekle