Arap Birliği Genel Sekreteri Ebul Gayt: Beşar Esad Suriye'deki Savaşı Kazandı

Cu, 28/04/2023 - 17:38

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebul Gayt, Suriye hakkında yaptığı açıklamada; bu ülkede yaşanan iç savaşta Beşar Esad hükümetinin kazandığını itiraf etti.

Welayet News  - Suriye'nin Arap Birliği üyeliğinin dondurulmasını eleştiren Gayt; “Bana göre karardan önce Şam’a bir şans verilmesi gerekirdi. O dönemde Arap Birliği’nde olsaydım bu karara asla katılmazdım.” dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri, Suriye'nin örgüte dönmesinin ardından Esad ile görüşeceğini söyledi.

“Bugün Şam'la ilişkileri yeniden kurma yaklaşımı gündemde, ancak Suriye'nin Arap Birliği’ne dönüşü konusu henüz netlik kazanmış değil.” ifadesini kullanan Gayt, Suriye'nin dönüşünün kesin olduğunu vurguladı.

Daha önce Reuters haber ajansı, Suudi Arabistan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı mayıs ayında Riyad'ın ev sahipliğinde yapılacağı Arap Birliği zirvesine davet etmeyi planladığını bildirmişti.

Reuters'ın üç kaynağa dayandırdığı söz konusu davetin gerçekleşmesi halinde bu, Şam ve Esad yönetimine yönelik uygulanan bölgesel izolasyonun resmen sona erdirileceği anlamına geliyor.

Esad'ın bir Arap Birliği zirvesine katılması, Suriye'nin örgütten uzaklaştırıldığı 2011 yılından bu yana Arap dünyasındaki itibarını yeniden kazanması açısından en önemli gelişme olarak görülüyor.

Uzmanlara göre Suriye'nin 22 üyeli örgüte geri dönüşü büyük ölçüde sembolik olacak ancak ülke içindeki savaşa yönelik bölgesel yaklaşımdaki değişikliği yansıtması açısından önem arz ediyor.

12 Yıl Sonra İlk Ziyaret

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, 18 Nisan’da Suriye'nin başkenti Şam'a yaptığı ziyaret kapsamında Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad da 12 Nisan'da Suudi Arabistan'a ilk ziyaretini gerçekleştirmişti.



Yeni yorum ekle