İran'dan Almanya'nın Müdahalesine Sert Tepki

Per, 27/04/2023 - 15:26

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’in, terör örgütü Tondar’ın elebaşı Alman asıllı İranlı Cemşid Şarmehd hakkında verilen idam kararının iptal edilmesi çağrısı üzerine, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani Almanya hükümetinin yargı kararı ile ilgili müdahaleci tutumuna tepki gösterdi.

Welayet News  - İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani şu ifadelerde bulundu: ‘Bu tür tutumlar sadece adaleti engellemeye yönelik bir girişim değil, terörü teşvik eden ve yaygınlaştıran bir davranıştır. Almanya'nın Terör desteklemeye son vermesini bekliyoruz.

Çocukları öldüren teröristlere karşı adalet yolunu kapatmaya çalışmak insan hakları ihlallerinin en önemli örneklerinden biridir ve insan hakları ihlalcileri insan hakları ile ilgili söz sahibi olamazlar.’

Baerbock, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Cemşid Şarmehd hakkındaki idam kararının onaylanması kabul edilemez. İran'ı, bu keyfi kararı derhal iptal etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İran İstihbarat Bakanlığı, İran-Almanya çifte vatandaşı olan ve 2003'ten bu yana ABD'de ikamet ettiği bilinen ve İran’daki silahlı saldırılar ve sabotaj eylemlerini yöneten terör örgütü Tondar elebaşı Cemşid Şarmehd'i, Temmuz 2020'de yurt dışında yakalayarak ülkeye getirdiğini duyurmuştu. Şarmehd, 2008 yılında Şiraz'daki Seyyidi'ş-Şüheda Hüseyniyesi'ndaki patlama terör saldırısını tasarlayıp yönetmiştir. Matem törenine yönelik yapılan terör saldırısında 14 kişi şehit düşerken 215 kişi de yaralanmıştı.

Şarmehd, yargılandığı Tahran Mahkemesince "terör eylemleri planlamak ve yönetmek yoluyla yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak" suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırıldı bu teröristle ilgili idam kararı dün onaylandı.



Yeni yorum ekle