Ensarullah: Sudan'daki Kriz Yemen'deki Krizin Bir Uzantısıdır

Sa, 25/04/2023 - 16:52

Yemen Ensarullah hareketi siyasi ofisinin bir üyesi, Sudan'daki güncel olaylara değinerek, bu ülkedeki krizin, bugün Sudanlı isyancıların da katıldığı Yemen'deki krizin bir uzantısı olduğunu açıkladı.

Welayet News  - Yemen Ensarullah Hareketi Siyasi Büro üyesi Muhammed el-Bahti, şunları söyledi: ‘Sudan ordusunun komutanları Yemen'deki savaşa katılmamış olsalardı, bugün Sudan'da yaşananlar yaşanmayacak ve olaylar şiddetli bir çatışmaya dönüşmeyecekti. Bugün Sudan’da savaşanlar, daha önce Yemen’de savaşan kişilerdir.’

Muhammed el-Bahti, Suudi heyetinin son zamanlarda San'a ziyaretlerinin herhangi bir müzakerenin önündeki birçok engeli kaldırdığına değinerek şu ifadelerde bulundu: ‘Pek çok başarı sağlandı. Ancak tam ve kapsamlı barış konusunda hâlâ bir anlaşma yok.’

Başta insani durum olmak üzere Suudi heyetiyle mutabık kalınan birçok konu var. Anlaşmanın uygulanmasını bekliyoruz ve ertelemeye karşı uyarıda bulunuyoruz çünkü Yemen halkının durumu artık mutabık kalınan noktaların uygulanmasında gecikmeye izin vermeyecek halde değil.

Suudilerle Ramazan Bayramı nedeniyle durdurulan müzakereler yakında tamamlanacak.

Pek çok konuda mutabık kalındı ​​ve Suudiler şu anda gerilimi azaltma aşamasındalar ve Suudi Arabistan ve BAE, herhangi bir gerilime verilecek yanıtın gerilimi tırmandırmak olacağını anladılar ve bu, hiç kimsenin çıkarına değil.

Kalıcı ve kapsamlı bir barışın sağlanması için havalimanları ve limanların yeniden açılması konusunda bu aşamadaki müzakereler diğer aşamalarda tamamlanmak üzere devam ediyor.

Yemen içindeki diyaloglar, halk arasında yeri olan tüm Yemenli siyasi grupları ve şahsiyetleri içermelidir.

Suudi Arabistan ve BAE bağlantılı paralı askerler ve milisler her türlü çözümü engelleyecektir.’

Muhammed el-Bahti, müzakerelerde yabancı güçlerin Yemen'den tamamen çekilmesinin ve Yemen'in tüm toprakları üzerindeki egemenliğinin yeniden sağlanmasının vurgulandığını açıkladı.

 

Yemenli bu yetkili şu açıklamalarda bulundu: ‘Barış, Amerikan güçlerinin Yemen'in işgal altındaki vilayetlerinden çekilmesi demektir. Yemen'de hiçbir yabancı varlığını kabul etmiyoruz ve Yemen'de bulunan herhangi bir yabancı askeri güce karşı direneceğiz.

Muhammed el-Bahti aynı zamanda Yemenlileri ve Arapları ABD’nin Yemen'de barış istemediği ve San’a ile Riyad arasındaki müzakereleri olumsuz etkileyeceği konusunda uyardı.



Yeni yorum ekle