Pentagon sızıntıları: Ukrayna, Suriye’de Rusya’ya saldırı planlamış

Pt, 24/04/2023 - 08:22

Washington Post’un haberine göre, Ukrayna istihbaratı, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile işbirliği yaparak Suriye’deki Rusya hedeflerine saldırı düzenlemeyi planlamış.

Welayet News  - 21 yaşındaki ABD’li asker Jack Teixeira tarafından Discord’daki bir gruba sızdırdığı düşünülen belgelerden birinde, Ukrayna askeri istihbarat servisinin Suriye’de operasyon hedeflediği görülüyor.

Belgeye göre Ukrayna’nın hedefi, Suriye’deki Rusya ordusu ve Vagner unsurlarına saldırarak Moskova’nın dikkatini Ukrayna’da uzaklaştırmak ve kaynaklarını Suriye’ye yönlendirmesini sağlamaktı.

Aralık ayında hazırlanan planda, Ukraynalılar, Rus güçlerini insansız hava araçları kullanarak vurmayı ve saldırılara ‘küçük çaplı’ başlamayı ya da muhtemelen sadece Vagner grubunun güçleriyle sınırlandırmayı tercih ettiler.

Belgeye göre Ukraynalı subaylar, Suriye’nin kuzeydoğusundaki SGD mensuplarını Rus hedeflerini vurmaları ve İHA saldırıları yürütmeleri için eğitmeyi düşünüyordu.

Geçtiğimiz sonbaharda yapılan planlamaya göre SDG, Ukrayna’nın operasyonlarını destekleme karşılığında eğitim, hava savunma sistemleri ve rolünün gizli tutulacağına dair garanti istedi.

Belgeye göre SDG liderliği ayrıca Kürt bölgelerindeki Rus mevzilerine yönelik saldırı yapılmamasını da istedi.

SDG sözcülerinden Farhad Shami, “Kuvvetlerimizle ilgili olarak bahsettiğiniz belgeler gerçek değil; güçlerimiz hiçbir zaman Rusya-Ukrayna savaşında taraf olmadı,” dedi.

Belgede, Türkiye’nin de planlamadan haberdar olduğu belirtiliyor.

İddiaya göre Türk yetkililer, Rusya’nın cevap vermesinden çekindikleri için, saldırıların TSK veya TSK’nın desteklediği grupların kontrolündeki olan bölgeler yerine Kürt bölgelerinden yapılmasını önerdi.

Eski bir ABD’ki yetkiliye göre, Türkiye’nin bölgedeki hedefi SDG’nin askeri kabiliyetini ve liderliğini ortadan kaldırmak. Bu nedenle, yetkilinin iddiasına bakılırsa, Türkiye bir Ukrayna-SDG ittifakını kışkırtarak Rusya’yı SDG’ye karşı oyuna çekmeye çalışmış olabilir. 

Sızdırılan belgeye göre Kasım ayında Ukraynalı askeri istihbarat görevlileri ‘Kürtler arası sınır kontrolleri ve operasyon üssü kurma sorunları’ da dahil olmak üzere hedeflerinin önündeki potansiyel lojistik engelleri tespit ettiler. Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin 29 Aralık’ta planı durdurduğu belirtiliyor.

Zelenski’nin planı durdurma nedenleri arasında şunların olabileceği belirtiliyor: ABD’nin baskısı; Ukrayna’nın sınırlı sayıda insansız hava aracı tedarik etmesi ya da saldırıların başarılı olup olamayacağına dair şüpheler.

Belgeye göre Kiev’in ABD ve Türkiye’nin desteği olmadan planları yeniden gündeme getirmesi ya da Suriye’de Rusya’ya önemli zararlar vermesi pek olası değil.

Ukrayna istihbaratının planlamasında Şam yakınlarındaki ve sahil bölgelerindeki Rus hedeflerinden, merkezi Suriye’deki Rusya’ya bağlı petrol altyapısına saldırılara kadar çeşitli senaryolar oluşturulmuş. 

harici



Yeni yorum ekle