Amerikalı Diplomatlar Sudan'dan Kaçtı

Pa, 23/04/2023 - 09:30

Beyaz Saray'ın diplomatlarının Hartum'dan ayrılmayacağı iddiasına rağmen Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle Amerikalı diplomatlar ülkeyi terk etti ve Amerikan Büyükelçiliği Hartum'daki personelini geri çekti.

Welayet News  - Haber kaynakları, ABD'li diplomatların Sudan'dan ayrıldığını ve ABD Başkanı Joe Biden’ın dün ABD hükümet çalışanlarının Sudan'dan tahliye edildiğini açıkladığını belirtti.

Biden, yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Bugün benim emrimle Amerikan ordusu, Amerikan hükümetinin personelini Hartum'dan çıkarmak için bir operasyon gerçekleştirdi.’

ABD Dışişleri Bakanlığı da yaptığı ayrı bir açıklamada şu ifadelerde bulundu: ‘ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, tüm ABD personeli ve ailelerinin Hartum'dan tahliye edildiğini ve Hartum'daki ABD Büyükelçiliği'ndeki çalışmaların geçici olarak askıya alındığını, çünkü Sudan'da yaygınlaşan savaşın, Amerikan büyükelçiliğinin güvenliğini tehlikeye attığını söyledi.’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, 21 Nisan’da Washington'da düzenlediği basın toplantısında Sudan'daki tüm Amerikan vatandaşlarının kendi güvenlik önlemlerini almaları gerektiğini söylemişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, bayram münasebetiyle en az üç günlük ateşkes çağrısında bulunmuş ve HDK, 72 saatlik ateşkes taahhüt etmiş ve Twitter hesabında, "Ateşkes, Ramazan Bayramı'na rastlıyor. Vatandaşların tahliyesi için insani koridorlar açmak ve aileleriyle bayramlaşma imkânı tanımak için bayramın ilk günü yerel saatle 06.00'dan itibaren 72 saatlik tam bir ateşkese bağlı kalınacak" açıklaması yapmıştı.

Ancak bu ateşkes de tutmadı ve şiddetli patlamalarla sarsılan başkent Hartum'un yoğun nüfuslu bölgelerinde Sudan ordusu ile HDK arasında sokak savaşları yaşandığını ve ölü sayısının 400'ü geçtiği açıklandı.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da 15 Nisan'da yoğun çatışmaların başlamasından beri 413 kişinin öldüğünü ve 3551 kişinin yaralandığını duyurdu.

Tags: 


Yeni yorum ekle