İran'dan G7 Bildirisine Kınama

Per, 20/04/2023 - 16:31

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da bu açıklamayı kınayarak, G7 toplantısı sonuç bildirisinde yer alan İran’a yönelik suçlamalara tepki gösterdi.

Welayet News  - ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya'nın oluşturduğu G7 Grubu ülkelerinin dışişleri bakanları, dönem başkanı Japonya'nın ev sahipliğindeki 3 günlük zirve sonrasında 18 Nisan’da yayınladıkları ortak bildiride, “İran'ı nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin yasal yükümlülüklerini ve siyasi taahhütlerini daha fazla gecikmeden yerine getirmeye çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da bu açıklamayı kınayarak, G7 toplantısı sonuç bildirisinde yer alan İran’a yönelik suçlamalara tepki gösterdi.

İran İslam Cumhuriyeti, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ve Kapsamlı Koruma Önlemleri Anlaşması çerçevesinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile teknik ve yapıcı iş birliğini ve etkileşimini sürdürmeye kararlıdır" ifadelerine yer verildi.

Tahran, diğer ülkelerden İran ile UAEA arasındaki teknik etkileşimlere müdahale etmekten ve siyasi baskı uygulamaktan kaçınmasını beklemektedir.

İran’ın suçlanması ABD'nin bölgedeki yıkıcı ve istikrarsızlaştırıcı askeri varlığını haklı çıkarmak için sorumsuzca bir harekettir.’

İran Dışişleri Bakanlığı aynı zamanda İran’ın Rusya’ya silah verdiği yönündeki iddiaları da reddederek, şu ifadelerde bulundu: ‘İran, taraflardan birine, diğer tarafa karşı kullanmak üzere herhangi bir silah vermediğinive vermeyeceğinin defalarca vurgulamıştır.

Batılı ülkeleri, silah göndererek Ukrayna'daki çatışmayı körüklemek yerine diyalog ve diplomasiye yönelmesi çağrısında bulunuyoruz.

G7 liderlerine, İran’a karşı temelsiz ve asılsız suçlamalarda bulunmaktan kaçınmaları ve karşılıklı saygıya dayalı gerçekçi bir yaklaşım benimsemelerini tavsiye ediyoruz.’

Tags: 


Yeni yorum ekle