Sudan’da Ateşkes Bozuldu

Çar, 19/04/2023 - 14:26

Bugün haber kaynakları, Abdülfettah Burhan komutasındaki Sudan ordusu ile Hamideti lakaplı Muhammed Hamdan komutasındaki hızlı destek güçleri arasında Sudan’ın başkenti Hartum’da Cumhuriyet Sarayı ve Genelkurmay çevresinde yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi.

Welayet News  - Haber kaynaklarının açıklamasına göre, Hartum havaalanından, ordu komuta bölgesinden ve başkanlık sarayından ve Hay Hamad bölgesinden yoğun duman yükseldi.

Haber kaynakları ayrıca Hartum Uluslararası Havaalanı yakınlarında bir patlama sesi duyduğunu bildirdi.

Aynı zamanda Sudan ordusu sözcüsü, Hızlı Destek Güçlerini ateşkes anlaşmasına rağmen çatışmayı sürdürmekle suçlayarak, şunları söyledi: ‘Ateşkesin uygulanmasına fırsat vermeyen bu güçler, Sudan'ın kuzeyindeki Hartum ve Marvi bölgesine saldırılar düzenledi.’

Sudan ordu sözcüsü aynı zamanda, ordunun başkentte ve ordu karargâhında güvenliğin sağlanması için üzerine düşen görevi yerine getireceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Sudanlı Doktorlar Birliği de şu açıklamalarda bulundu: ‘Cumartesi günü çatışmaların başlamasından bu yana Sudanlı sivil kayıpların sayısı 174'e ulaştı.

Ateşkes ilan edilmesine rağmen dünkü çatışmalarda 30 sivil öldü, 245 sivil de yaralandı.

Çatışmaların başından bu yana isimleri kaydedilen yaralı sivil sayısı bin 41 kişiye ulaşıyor.’

Daha önce Sudan ordusu, Hızlı Destek Güçlerini uluslararası taraflarca teklif edilen 24 saatlik insani ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı.

Sudan ordusu Facebook üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu: ‘Uluslararası taraflarca 24 saatlik insani ateşkes teklif edildi ve silahlı kuvvetler bunu kabul etti, ancak Hızlı Destek Güçleri buna uymadı ve komutanlık ve havaalanı çevresinde çatışmalar durmadı.

Salı akşamı, haber kaynakları ordu ile Sudan Hızlı Destek Güçleri arasında anlaşmaya varıldığını ve ateşkesin başladığını açıklamıştı.

Ateşkesin dün akşam Sudan yerel saati ile 18:00'de başlaması ve 24 saat sürmesi gerekiyordu.

Tags: 


Yeni yorum ekle