“Riyad ile Tahran arasındaki diplomatik gelişmeler tüm bölgeyi etkileyecek”

Sa, 18/04/2023 - 15:15

Irak'ın Milli Hikmet Hareketinin Lideri Seyyid Ammar Hekim, Suudi Arabistan Veliahtı ile Cidde'de yaptığı görüşmede, Riyad ile Tahran arasındaki diplomatik gelişmelerin tüm bölgeyi etkileyeceğini vurguladı.

Welayet News  - Irak'ın Milli Hikmet Hareketinin Lideri Seyyid Ammar Hekim, Ramazan ayında bölgeye yaptığı ziyaretlerin devamında dün gece Cidde'ye geldi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü.

Bu görüşmede taraflar, Ramazan ayının gelişini ve yaklaşan Ramazan Bayramı'nı tebrik ederek, iki ülke ve iki millet için ilerleme, refah ve güvenlik diledi.

Irak ve bölgedeki siyasi gelişmeler ile Bağdat-Riyad ilişkileri bu toplantıda ele alınan diğer konular arasında yer aldı ve Hekim, Yemen'deki şiddeti ve savaşı azaltacak ve bu ülkenin Arap dünyası ve bölgedeki yerine geri dönmesini sağlayacak her türlü eylemi desteklediğini vurguladı.

Ayrıca Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü için atılan pratik adımları da memnuniyetle karşıladı.

Irak'ın ulusal bilgelik akımının Lideri, Riyad ile Tahran arasındaki diplomatik gelişmelerin tüm bölgeyi etkileyeceğini ayrıca vurguladı.

Hekim ayrıca, bölgesel güçler arasında ilişkileri yönetmek için ortak bir vizyona ulaşmak için gerçekleşen ılımlı söylemi de övdü.

Sudan'da yaşanan talihsiz gelişmelerden duyduğu endişeyi dile getiren Hekim, bu ülkedeki krizin taraflar arasında görüşme ve anlayışla çözülmesini umduğunu ifade etti.

Irak'taki iç gelişmelerle ilgili olarak, Irak'ın ulusal akıl hareketi lideri, Irak'ın siyasi, sosyal, güvenlik ve hizmet düzeylerinde başarılar elde ettiğini ve bunun hükümeti destekleyen bir parlamento koalisyonunun varlığından kaynaklandığını vurguladı ve ayrıca, terörün yenilmesinden sonra Irak toplumsal yapılarının doğal konumuna dönmesinin yanı sıra petrol fiyatlarının artması sonucu hükümetin geliri artmış, hizmetlerin iyileştirilmesi ve iş olanakları sağlanması imkanı sağlanmıştır.

Hekim, çevre ve iklim değişikliği vakalarında ortak sorunlar konusunda işbirliğinin önemine de vurgu yaparak, araştırma ve bilim sektöründe işbirliğinin artırılması ve bu alanda pratik adımlar atılması çağrısında bulundu.

Bu görüşmede, Savunma Bakanı Halid bin Selman, Milli Güvenlik Bakanı ve Danışmanı Masadeh bin Muhammed El-Aiban, Suudi Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Halid bin Ali El-Hamidan, Riyad'ın Bağdat Büyükelçisi Abd el-Aziz bin Halid el-Şammari ve ayrıca Irak'ın ulusal bilgelik hareketinin lider yardımcısı Seyyid Muhsin El-Hekim de hazır bulundu.



Yeni yorum ekle