Bayramdan sonra Suudi Arabistan ile Yemen arasında yeni müzakere

Pt, 17/04/2023 - 09:23

Suudi Arabistan ile Yemen arasında önümüzdeki hafta Ramazan Bayramı'ndan sonra yeni tur müzakereler yapılacak.

Welayet News  - Yemen'de Husi liderliğindeki hükümetin başkanı Mehdi Al-Mashat, Suudi Arabistan ile önümüzdeki hafta İslami Ramazan ayının sona erdiği Ramazan Bayramı'ndan sonra yeni bir tur müzakerelerin yapılacağını açıkladı.

Yemen Basın Ajansı'na göre, Yüksek Siyasi Konsey başkanı duyuruyu üst düzey devlet yetkilileriyle yaptığı toplantı sırasında yaptı. Mashat, başkent Sanaa'da konuk bir Suudi delegasyonuyla geçen hafta Umman arabuluculuğunda yapılan tarihi toplantı hakkında da olumlu konuştu. Suudi yetkililerin fiili hükümetle doğrudan görüşmelerde bulunduğu sekiz yıllık ihtilaf boyunca ilk kez oldu.

Mashat'ın şu sözleri aktarıldı: "Tartışılan konuların niteliği göz önüne alındığında, Ramazan Bayramı'ndan sonra yeni bir müzakere turu yapılması kararlaştırıldı." Ancak, "Amerika'nın arkasında olduğu saldırganlık koalisyonu, askeri çatışmaları yeniden başlatmayı ve barış adımlarını engellemeyi düşünürse, Yemen'in eli en uzun ve güçlüdür" uyarısında bulundu.

Suudi Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, görüşmelerin "tüm tutukluların serbest bırakılması, ateşkes ve kapsamlı bir siyasi çözüme varılması da dahil olmak üzere insani durumla ilgili bir dizi konuya ilişkin derinlemesine tartışmaları içerdiğini" söyledi.

Aynı gün, her iki taraf da üç günlük bir süre içinde yaklaşık 900 savaş esirinin serbest bırakıldığı bir esir takas anlaşmasını hayata geçirdi. Hareket, BM'nin Yemen Elçisi Hans Grundberg tarafından memnuniyetle karşılandı ve "Bu serbest bırakma operasyonu, yapıcı diyalog ve karşılıklı tavizlerin harika sonuçlar elde etme yeteneğine sahip güçlü araçlar olduğunu hatırlatmak için Yemen için bir umut zamanında geliyor" dedi.

BM yetkilisi, savaşan tarafların "2018'de İsveç'teki görüşmelerde" Yemen halkına verdikleri taahhüdü yerine getirmek, "çatışmayla ilgili tüm tutukluları serbest bırakmak ve bu acıyı sona erdirmek" için "bu operasyonun başarısını artıracaklarını" umuyor.

İsrail Post



Yeni yorum ekle