Arabistan ve Suriye Dışişleri Bakanlarının Görüşmesi ABD’yi Rahatsız Etti

Per, 13/04/2023 - 17:28

Suriye Dışişleri Bakanı'nın Cidde'yi ziyaretiyle Beşşar Esad yönetimiyle ilişkileri normalleştirme yönünde adım atan Körfez ve Arap ülkeleri kervanına Suudi kraliyeti de katıldı.

Welayet News  - Çin ile Rusya'nın mimarlığında Ortadoğu'da barış düzeni tesis etme adımlarına seyirci kalan ABD, Suriye ile ilişkileri normalleştirme adımları atan Arap müttefiklerini tehdit etti.

CIA Direktörü William Burns'ün Riyad'a sitem ziyareti düzenleyip ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan'ın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la (MbS) telefon görüşmesi yapmasına rağmen, dün Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad'ın Suudi Arabistan'a 12 yıldır ilk üst düzey ziyareti gerçekleştirmesi Şam'ın Arap Birliği'ne geri döneceği beklentisini güçlendirdi.

Bunun üzerine Dubai merkezli Al Arabiya English'e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü şunları söyledi: ‘Suriye ile angajman yapmayı düşünen devletlerin, Suriyeliler için insani ve güvenlik durumunu iyileştiren somut sonuçlar alması ve aynı zamanda BM kararlarında belirtildiği gibi siyasi süreçte işbirliği yapması için rejime baskı yapması gerekir.’

Al Arabiya English'e konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir yetkili de "Pozisyonumuz açık: Altta yatan çatışmaya siyasi bir çözüme yönelik gerçek bir ilerleme olmadan Esad rejimiyle ilişkileri normalleştirmeyeceğiz.

ABD, Suriye rejimiyle işbirliği yapan Arap ülkelerine, Suriyelilerin insani ve güvenlik durumunu iyileştirmeye yönelik güvenilir adımların herhangi bir angajmanda ön planda ve merkezde olması gerektiğini vurguladı. Suriye'ye yönelik yaptırımlarımızın temel mimarisinin yerli yerinde kaldığını açıkça belirttik.'

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat, 12 yılın ardından dün Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan’ın daveti üzerine Suudi Arabistan'ın Cidde kentine ziyarette bulundu.

İki ülke dışişleri bakanları arasında gerçekleşen bu görüşmenin ardından ortak bir basın açıklaması yapıldı.

İki ülke dışişleri bakanları bu basın açıklamasında, iki ülke arasındaki konsolosluk hizmetlerinin ve uçuşların yeniden başlatılması sürecinin başlamasını memnuniyetle karşılarken, güvenliği güçlendirmenin ve terörün her biçimiyle mücadele etmenin önemini vurguladılar.

Öte yandan Faysal bin Ferhan, salı günü BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile yaptığı telefon görüşmesinde, Riyad'ın Suriye'nin birliğini, güvenliğini ve Arap üyeliğini korumaya kararlı olduğunu söyledi.



Yeni yorum ekle