Arabistan ve Suriye'den İlişkilerin ve Uçuşların Yeniden Başlaması İçin Ortak Açıklama

Per, 13/04/2023 - 14:41

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat’ın, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan’ın daveti üzerine Suudi Arabistan'ın Cidde kentine yaptığı resmi ziyaretin sonunda, Riyad ve Şam bu sabah ortak bir basın açıklaması yaptı.

Welayet News  - İki ülke dışişleri bakanları bu basın açıklamasında, iki ülke arasındaki konsolosluk hizmetlerinin ve uçuşların yeniden başlatılması sürecinin başlamasını memnuniyetle karşılarken, güvenliği güçlendirmenin ve terörün her biçimiyle mücadele etmenin önemini vurguladılar.

Bu açıklamada şu ifadeler yer aldı: ‘Suudi Arabistan Krallığı, Arap milletinin meselelerine ve ülke ve milletlerinin menfaatlerinin geliştirilmesine hizmet eden her şeye gösterdiği ilgi ve dikkat çerçevesinde, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat’ı Suudi Arabistan'ı ziyaret etmeye davet etti ve Suriye Dışişleri Bakanı, 21 Ramazan'da bu ülkeyi ziyaret etti.

İki taraf arasında gerçekleşen görüşmede, Suriye krizinin Suriye'nin birliğini, güvenliğini, istikrarını, Arap kimliğini ve toprak bütünlüğünü koruyacak ve bu ülke halkının yararına olacak şekilde çözülmesine yönelik siyasi çözüm çabaları ele alındı.

Her iki taraf da insani sorunların çözülmesinin önemi bağlamında, yardımların Suriye'nin tüm bölgelerine ulaşması için uygun bir platform sağlanmasını, Suriyeli mültecilerin ve yerinden edilmiş kişilerin bölgelerine dönüşleri için gerekli koşulların oluşturulmasını ve onların acılarına son verilmesini, ülkelerine güvenli bir şekilde dönmeleri için zemin hazırlanmasını ve daha fazla önlem alınmasını vurguladılar ve bunun Suriye'deki durumu istikrara kavuşturmaya yardımcı olacağını belirttiler.

İki taraf, güvenliği artırmanın ve her türlü terörizmle ve terör örgütüyle mücadele etmenin ve uyuşturucu kaçakçılığı ve ticaretine karşı mücadelede işbirliğini güçlendirmenin önemini ve Suriye hükümetinin kurumlarının ülke toprakları üzerindeki kontrollerini genişletmesi için desteklenmesi gerektiğini ve Suriye’deki silahlı milislerin varlığını sona erdirmek için Suriye'nin iç işlerine dış müdahalenin sona ermesini vurguladılar.

Taraflar ayrıca, Suriye krizini çözmek ve ulusal barışı sağlamak için kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak ve Suriye'nin Arap Birliği’ne dönmesine ve dünyadaki doğal rolüne devam etmesine yardımcı olmak için gerekli eylemleri değerlendirdiler.

İki taraf da iki ülke arasındaki konsolosluk hizmetlerinin ve uçuşların devam etmesi için faaliyetlerin başlamasını memnuniyetle karşıladı.

 



Yeni yorum ekle