Yemen Kaynakları: Amerika, Yemen'de Ateşkesi Engellemeye Çalışıyor

Per, 13/04/2023 - 09:08

Yemen kaynakları, Amerika'nın Yemen karşıtı koalisyondaki paralı askerlerini ateşkes ve kalıcı barış aleyhine zorlamaya çalıştığını söylüyor.

Welayet News  - Yemen Başkanlık Konseyi (Riyad'a bağlı örgüt) olarak bilinen grubun bir üyesi olan Tarık Afaş'ın Pazartesi günü Amerika'nın Yemen Büyükelçisi Stephen Fagin ile görüşmesinin ardından Suudi medyası onu eleştirmeye başladı.

Bu görüşme Yemen ve Suudi medya çevrelerinde pek çok soruyu beraberinde getirdi ve Amerikan büyükelçisi ile Tarık Afaş’ın Yemen krizinin siyasi çözümünü yenilgiye uğratmak için görüştükleri söyleniyor. Ayrıca bu görüşme, Riyad-Washington ilişkilerindeki yakınlaşmanın azalması ve Suudi Arabistan'ın İran ile anlaşması ve Suudilerin Rusya ve Çin ile yakınlaşmasının gölgesinde gerçekleşti.

Yemen kaynaklarının ifadesine göre, bu görüşmede Amerikan büyükelçisi, Tarık Afaş’a, Suudi koalisyonuna ve Başkanlık Konseyi'ne karşı isyan etmesi için  yeşil ışık yaktı ve ABD'nin kendisini destekleyeceği sözünü verdi.

 

Ayrıca bu görüşmenin ardından Yemen'in Kızıldeniz'e bakan güneybatı bölgelerine Tarık Afaş’a bağlı milisler konuşlandırıldı.

Geçen hafta el-Mayadin kanalı, Suudi Arabistan'ın savaşı sona erdirme ve Yemen dosyasını kalıcı olarak kapatma kararını Yemen Başkanlık Konseyi'ne bildirdiğini açıkladı. Bu haber sitesi, bu konuşmaların gizliliğini vurgulayarak şu ifadelerde bulundu: ‘Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid bin Selman, dün cumhurbaşkanı ve Başkanlık Konseyi üyeleriyle yaptığı görüşmede, onlara Riyad'ın krizi sona erdirme konusundaki çözümünü açıkladı.

El-Meyadin’in bu haberi yayınlanmasından yaklaşık bir gün sonra, Suudi ve Umman heyeti Yemen'e geldi ve Yemen Yüksek Siyasi Konseyi başkanı Mehdi Mişat ile San’a'daki başkanlık sarayında görüştü. El-Mişat bu görüşmede Umman'a arabuluculuğundan ve Yemen'de barışın sağlanmasına ilişkin görüş ve çabaları bir araya getirmedeki olumlu rolünden dolayı teşekkür etti.



Yeni yorum ekle