Riyad Ensarullah’ın taleplerini prensipte kabul etti

Pt, 10/04/2023 - 18:31

Geçen hafta Pekin'de İran ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Faysal bin Ferhan'ın görüşmesinin ardından, Suudi Arabistan'dan bir heyet ateşkes için Ensarullah'In ayağına gitti ve Yemen'de barışla ilgili ilk somut adım atıldı.

Welayet News  - Suudi Arabistan ve Umman yetkililerinden oluşan bir heyet, hafta sonunda San’a’ya giderek Yemen Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el Meşat ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Abdüsselam gibi Ensarullah yetkilileriyle ilk tur görüşmeleri gerçekleştirdi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Yemenli bir hükümet kaynağı, Suudilerle Ensarullah'ın 2 yıllık bir geçiş tesis etmeye yönelik 3 aylık müzakerelerin önünü açmak için 6 aylık bir ateşkes konusunda prensipte anlaştıklarını belirtti.

Anlaşmanın, Ensarullah’ın kontrolündeki bölgelerde memur maaşlarının ödenmesi, havaalanları ve limanlardaki operasyonel kısıtlamaların kaldırılması dahil Ensarullah’ın temel hedeflerini gerçekleştirmesi bekleniyor.

Riyad'daki Naif Arap Güvenlik Bilimleri Üniversitesi'nin Ulusal Güvenlik Programları Başkanı Alghannam AFP'ye verdiği röportajda konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ‘Tanık olunan diplomatik ivme Suudi-İran yakınlaşmasının meyve vermeye başladığının bir işaretidir.

 

Yemen konusunda ilerleme sağlamak Suudiler için her zaman bir öncelikti. Ancak İran'ın işbirliği olmadan işler şu anda tanık olduğumuz kadar hızlı ilerleyemezdi.'

Öte yandan İran'ın BM Daimi Temsilciliği de şu açıklamalarda bulundu: ‘Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik bağların yeniden tesis edilmesi, Yemen'de ateşkesi hızlandıracak, ulusal bir tartışma başlatma ve kapsayıcı bir ulusal yönetim inşa etmeye yardımcı olacak.

Suudi-İran ilişkileri ikili, bölgesel ve küresel olmak üzere üç düzeyde önem taşıyor ve Batı Asya ile İslam dünyası dâhil her üç katman da iki ülke arasındaki siyasi bağların yeniden kurulmasından yarar sağlayacak'.

Öte yandan Ensarullah’ın üst düzey yetkililerinden Muhammed el Bukaiti, bundan sonraki görüşmelerin seçilmemiş Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi veya Konsey Başkanı Raşad el Alimi ile değil, yalnızca Suudi Arabistan ile yürütülmesi gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi: ‘Suudi Arabistan arabulucu değil, çatışmanın tarafıdır. Riyad tarafından atanan Raşad el Alimi aracılığıyla yeniden müzakere etmeye niyetli değiliz. San’a'nın kapıları herkese açıktır ve iç dengelere dayalı bir siyasi süreç inşası ile Yemen'in egemenliğini ve bağımsızlığını elde etmesi için diyalog çağrısını yineliyoruz.’

 

Bu arada Suudi Arabistan'ın Yemen'in İmarı ve Kalkınması Programı'na göre bu ülkenin Yemen'in elektrik ihtiyacının giderilmesine destek olmak ve ticari faaliyetleri canlandırmak için gönderdiği 30 bin tonluk akaryakıt yardımı, Yemen'in Aden limanına ulaştı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve bazı Arap ülkeleri ile birlikte ABD, Batılı ülkeler ve Siyonist rejimin desteğiyle 26 Mart 2015'ten itibaren en fakir Arap ülkesi olan Yemen halkına karşı kapsamlı bir savaş başlattı.

Bu savaş 17 milyon 600 binden fazla Yemenlinin gıda yardımına muhtaç kalmasına neden oldu ve toplamda, Yemen'de ölen ve yaralananların 19 bin 200'den fazlası sivillerden oluşmaktadır.

Ancak bu savaş, Suudilerin beklentilerinin aksine, Yemen halkının güçlü direniş kalkanıyla karşı karşıya kaldı ve sekiz yıllık istikrar ve Yemenlilerin Suudi topraklarının derinliklerine, özellikle Aramco tesislerine vurduğu acı darbelerden sonra Riyad, Yemen'deki savaş bataklığından çıkma umuduyla ateşkese boyun eğmek zorunda kaldı.



Yeni yorum ekle