Suudi Arabistan'ın 188 Milyar Dolarlık İthalat Piyasası İranlı İşadamlarının Elinde

Ct, 08/04/2023 - 18:22

İran ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarının görüşmesinin ardından bu iki ülke arasındaki çeşitli siyasi, sosyal ve ekonomik alanlardaki ilişkilerin yeniden başladığı resmen dünyaya duyurulmuştu.

Welayet News  - İki ülke İran ve Suudi Arabistan arasında yapılan anlaşmalara istinaden iki ülke işbirliğinin her alanda genişletilmesi için harekete geçilmesi ve gerekli adımların kademeli olarak atılması kararlaştırıldı.

Ayrıca, bu iki ülke yetkilileri arasındaki müzakerelerde, hem kamu hem de özel sektörde ekonomik alanlardaki ilişkilerin genişletilmesi için çaba ve anlaşma gerekliliğini tartıştılar ve iki ülke arasındaki mevcut anlaşmaların bu tür faaliyetlerin başlatılması ve güçlendirilmesi için yasal zemin oluşturduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre, iki ülkenin hükümet ve özel heyetlerinin bu alanda bir araya gelerek ticari ve ekonomik işbirliğinin genişletilmesi ve ortak yatırım alanında işbirliğine olanak sağlaması bekleniyor.

188 milyar tomanlık Suudi ithalat pazarı ve ayrıca İran'da sanayi, madencilik, turizm ve tarım gibi çeşitli alanlarda sermaye çekme potansiyelinin yüksek olması dikkate alındığında, iki ülkenin ekonomik kalkınması için önemli bir olay olarak kabul edilebilecek bir konudur.

İran ve Suudi Arabistan ekonomileri birbirine nasıl yardımcı oluyor?

Bu bağlamda iki ülkedeki mevcut avantajlara bakıldığında, İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin genişletilmesinin en büyük ürününün iki ülkenin ticaretine ve yabancı yatırıma yönelik takas kanallarının açılması olduğu görülmektedir.

Bu iki İslam ülkesinin yıllar içindeki ticaret istatistiklerine bakıldığında, Suudi işadamlarının İran'ın maden ve metal ürünlerine her zaman ilgi gösterdikleri açıktır ve bu ülkenin coğrafi durumuna göre, gıda ürünleri pazarı İran şirketlerinin girişine yönelik yüksek bir kapasiteye sahiptir.

Ayrıca İran'ın özellikle medikal hizmetler alanında uzmanlaşmış bir işgücüne sahip olduğu ve İran'da medikal turizmi çekmek için yaratılan potansiyel dikkate alındığında, bu seçenek Suudi Arabistan'dan da çok fazla talep çekebilecek sektörlerden biri olarak biliniyor.

Eko-turizm alanında, el değmemiş kapasiteleri ve çeşitli hava koşulları nedeniyle İran, Suudi vatandaşları için turistik yerlerden biri olarak bilinebilir.

Öte yandan, Suudi Arabistan'ın ekonomi politikalarının analizi, bu ülkenin hükümetinin ve özel sektörünün dünyanın farklı ülkelerinin sanayilerinde cesur ve uzun vadeli yatırımlar için büyük bir istek gösterdiğini gösteriyor ve yapılan anlaşmalara göre bu ülkeden İran'a sermaye girişinin şartlarının da hazırlanması beklenebilir.



Yeni yorum ekle