Beşşar Esad ve Ammar Hekim Bir Araya Geldi

Cu, 07/04/2023 - 08:16

Irak Ulusal Hikmet Hareketinin lideri, dün Suriye cumhurbaşkanını ziyaret ederek Şam ve Bağdat'ı ilgilendiren meseleler ile bölgedeki gelişmeleri görüştü.

Welayet News  - Suriye Cumhurbaşkanı Başkanı Beşşar Esad, Perşembe akşamı Irak Ulusal Hikmet Hareketinin lideri Ammar el-Hakim'i kabul etti ve taraflar, Şam ve Bağdat'ı ilgilendiren konuları ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.

Beşşar Esad bu görüşmede şunları söyledi: ‘Irak'ın siyasi ve güvenlik istikrarı, bölge ve Irak'ın gelecekteki rolü üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu ülkenin tarih ve coğrafya açısından ağırlığı ve bölgede sahip olduğu konum nedeniyle Irak'ın siyasi ve ekonomik rolü temel bir roldür.

Suriye, Irak'ı sadece kardeş bir ülke olarak değil, ikizi olarak görmektedir.’

Ammar Hekim de bu görüşmede şunları söyledi: ‘Suriyeli liderlerle diyalog her iki ülke için de faydalıdır ve bölgedeki tüm ülkeler için gerekli sayılmaktadır.

Suriye'nin krizden çıkışının komşuları üzerinde olumlu sonuçlar vardır. Çünkü Suriye'nin istikrarı tüm bölgenin istikrarıdır. Dolayısıyla Suriye'ye yönelik sağlanan siyasi açılım, bu ülkenin sahip olduğu ağırlıktan kaynaklanmaktadır.

Bu konu tüm bölge ülkelerinin menfaatinedir. Başta ekonomik ve siyasi konular olmak üzere Şam ile Bağdat arasında her alanda işbirliğinin artırılması gerekmektedir.’

Bu bağlamda, Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, Arap Parlamenterler Birliği'nin geçen Şubat ayındaki 34. toplantısında Suriye'nin Arap dünyasına dönüşü çağrısında bulundu.

Muhammed el-Halbusi şunları söyledi: ‘Arap ülkeleri, tüm parlamento ve hükümet düzeyinde, Suriye'nin Arap Birliğine dönmesi için nihai kararı almalıdır ve bu ülke Arap ülkeleri, bölge ve dünya nezdinde üzerine düşen rolü etkin bir şekilde oynamalı, istikrar, altyapının yeniden inşası ve savaş nedeniyle yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerin topraklarından onurlu bir şekilde geri dönmesi için ciddi çaba sarf edilmelidir.

Irak, işgalci Siyonist güçlerin Filistinli kardeşlerimize yönelik saldırılarını reddediyor. Filistin davasına yönelik kararlı ve ilkeli duruşumuzu bugün bir kez daha yineliyoruz. Ne kadar zaman geçerse geçsin ve dünyanın durumu değişirse değişsin, Filistinli kardeşlerimizin başkenti Kudüs olan kendi bağımsız ülkelerini kurma hakkına sahip olduklarına dair tutum ve inancımızla hareket ediyoruz.’

Irak Meclis Başkanı aynı zamanda, Suriyeli depremzedelere yardım edilmesi gerektiğini de vurgulayarak şunları söyledi: ‘Artık bu Arap evinin, bölgedeki ve dünyadaki mevcut zorluklara karşı koyabilmek için çabalarını bütünleştirmesinin ve uzun süredir çözülmemiş sorunlar için kapsamlı ve gerçek bir strateji oluşturarak ihtilafları bir kenara bırakmasının zamanı geldi.’



Yeni yorum ekle