Çin ve Brezilya, ikili ticarette doları terk ediyor

Cu, 31/03/2023 - 07:15

ABD petro-dolarına bir darbe daha: Brezilya ve Çin’in ticari işlemlerde ABD doları yerine kendi para birimlerini kullanmak üzere bir anlaşma yaptıkları bildirildi.

Welayet News  - Çarşamba günü açıklanan anlaşma, Çin ve Brezilya’nın para birimlerini ABD dolarına çevirmek yerine yuan’ı reai’ye (ya da tam tersi) çevirerek doğrudan ticari ve finansal işlemler yapmalarını sağlayacak.

Anlaşma, her iki taraftan üst düzey hükümet yetkilileri ve iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Pekin’de düzenlenen Brezilya-Çin İş Semineri’nde duyuruldu. Etkinlik, Brezilya Devlet Başkanı Lula’nın planlanan Çin ziyareti öncesinde düzenlendi.

Brezilya’nın Çin Büyükelçisi Marcos Galvão etkinlikte yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı ziyaretinden önce, Brezilya tarafının Brezilya’nın 2009’dan beri ana ticaret ortağı olan Çin ile ilişkilerini yeniden başlatmak için çalışmalara başladığını söyledi.

Brezilya Ticaret ve Yatırım Teşvik Ajansı (ApexBrasil), yeni düzenlemenin “maliyetleri düşürmesini” ve “ikili ticareti daha da fazla teşvik etmesini ve yatırımı kolaylaştırmasını” beklediklerini söyledi.

En büyük ticaret ortağı

En son rakamlara göre Çin, tüm ithalatın beşte birinden fazlasını oluşturan Brezilya’nın en büyük ticaret ortağı. Çin’i ABD izliyor. Çin ayrıca tüm ihracatın üçte birinden fazlasını oluşturan Brezilya’nın en büyük ihracat pazarı.

Çin, 2009’da Brezilya’nın en büyük ticaret ortağı olarak ABD’yi geride bıraktı. Bugün Brezilya, yüksek gerilimli elektrik iletim hatları ve petrol çıkarma harcamalarıyla Latin Amerika’daki Çin yatırımlarının en büyük alıcısı konumunda.

2022’de Çin ve Brezilya ikili ticareti yıllık yaklaşık yüzde 5 artarak 171,49 milyar dolara ulaştı. Çinli şirketlerin Brezilya’daki yatırımları da geçen yıla göre yüzde 53,1 arttı.

Her iki ülkeden yetkililer, ocak ayında ABD dolarını terk etmek için bir ön anlaşmaya varmıştı. Anlaşma Pekin’de üst düzey bir Çin-Brezilya iş görüşmesinden sonra açıklanmıştı.

Lula, Pekin ziyaretini nisan ayında yapacak

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, geçen hafta sonu Pekin’i ziyaret edecekti, ancak zatürreye yakalandıktan sonra gezisini ertelemek zorunda kaldı.

Lula’nın ertelenen ziyaretinin 11 Nisan’da yapılacağı ve ziyaret sırasında 20’i aşkın ikili ticaret anlaşmasının imzalanacağı duyuruldu.

Ziyarette Lula’ya, bakanlar, senatörler, milletvekillerinin yanı sıra, tarım sektöründen ve diğer sektörlerden 250’ye yakın iş insanından oluşan bir heyet eşlik edecek.

Emtia ve elektronik ticareti, imalat ve BRICS işbirliği de gündemde olacak.

Güney Amerika’nın en büyük ekonomisi olan Brezilya, imalat sektörünü canlandırırken daha fazla petrol, demir cevheri ve tarım ürünü satmanın yollarını arıyor.

Pekin ise, Lula’nın gelişinden önce, deli dana hastalığı vakasının keşfedilmesinin ardından geçen ay durdurulan Brezilya sığır eti ihracatına yeniden başlayacağını duyurdu.

İki ülke, ticari ve ekonomik işbirliğini derinleştirmeyi hedefliyor.

Ziyaret, Lula’nın 2004 ve 2009’daki gezilerinin ardından Çin’e yaptığı üçüncü resmi ziyaret olacak.

Brezilya’dan Çin’e son ziyaret ise, ekonomik sorunların damgasını vurduğu ve tarım ve altyapıya ilişkin anlaşmaların görüşüldüğü bir gündemle, eski Başkan Jair Bolsonaro tarafından Ekim 2019’da yapılmıştı.

1993 yılında, her iki ülke de stratejik bir ortaklık kurdu ve bu işbirliği 2012’de ‘kapsamlı stratejik ortaklığa’ yükseltildi. Brezilya ve Çin, 2024’te diplomatik ilişkilerinin 50. yılını kutlayacak. 

harici



Yeni yorum ekle