Reuters: Suriye ve Suudi Arabistan Büyükelçiliklerini Yeniden Açıyor

Cu, 24/03/2023 - 07:18

Reuters haber ajansı, bölgesel kaynaklardan ve Fars Körfezi'ndeki Arap bir diplomattan naklen, Riyad ve Şam'ın çok yakında büyükelçiliklerini yeniden açacağını bildirdi.

Welayet News  - Medya kaynakları, Suudi Arabistan ve Suriye'nin 10 yıldır kopan ilişkilerinin ardından yakında Şam ve Riyad'daki büyükelçiliklerini yeniden açacaklarını açıkladı.

Reuters haber ajansı, bölgesel kaynaklardan ve Fars Körfezi'ndeki Arap bir diplomattan naklen, büyükelçiliklerin yeniden açılması kararının Suudi Arabistan'daki üst düzey bir Suriye istihbarat yetkilisi tarafından yapılan müzakereler sonucu alındığını belirtti.

Reuters şu açıklamalarda bulundu: ‘Suriye hükümeti ve Suudi Dışişleri Bakanlığı, bu haber ajansının bu konudaki çağrılarına yanıt vermemiş, ancak bu haberi ismi açıklanmayan kaynaklardan yayınlamıştır.’

İsmi açıklamayan Arap bir diplomat da Reuters'e şunları söyledi: ‘Üst düzey bir Suriye istihbarat yetkilisi birkaç gün Riyad'da kaldı ve ardından büyükelçiliklerin çok yakında yeniden açılması konusunda anlaşmaya varıldı.’

Suudi Arabistan televizyonu da bu ülkenin dışişleri bakanlığından bir kaynaktan naklen, konsolosluk hizmetlerinin yeniden sağlanması için Suriye hükümetiyle görüşmelerin başladığını doğruladı.

Bu bağlamda, bazı diplomatik kaynaklar 13 Mart'ta şunları söyledi: ‘Suudi Arabistan, bu ülkenin ev sahipliğinde yapılacak Arap zirvesini başarıyla düzenlemeye çalışıyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Arap Zirvesi'nin başarılı olması amacıyla farklı ülkelerin başkentlerine ziyarette bulunacak ve çeşitli toplantılar yapacak.

Riyad, bu zirveyi tüm Arap ülkelerinin katılımıyla ve tek bir Arap ülkesine bile yaptırım uygulamayarak başarılı bir şekilde gerçekleştirmek istiyor ve buna dayanarak Riyad ile Şam arasındaki temaslar bir süre önce başladı. Bin Ferhan yakında Suriye'nin de bu zirveye katılımını sağlamak ve Suriye'nin buradaki temsil düzeyini görüşmek amacıyla Şam'a gidecek.

Riyad ayrıca, Riyad'ı bölgesel güvenlik ve bölgede kapsamlı bir uzlaşma platformu olarak sunmak için bu zirveye İran ve Türkiye'yi davet etmeye çalışıyor ve bu zirve muhtemelen Arap ülkeleri ve İran'ın Pekin'deki toplantısından önce yapılacak.’



Yeni yorum ekle