"Irak'ın Mevcut Sorunları, ABD’nin Bu Ülkeye Yönelik Askeri Saldırılarına Dayanmaktadır"

Sa, 21/03/2023 - 16:38

Rusya'nın Bağdat Büyükelçisi, Irak'ın 2003 yılında ABD liderliğindeki çok uluslu güçler tarafından işgaline değinrek, Irak'taki mevcut sorunların ABD'nin askeri müdahalesinden kaynaklandığını söyledi.

Welayet News  - Rusya'nın Bağdat Büyükelçisi Elbrus Kotrashev, "20 yıl sonra Irak... Amerikan müdahalesinin sonuçları" başlıklı uluslararası konferansta şunları söyledi: ‘Irak'ın mevcut sorunları, büyük ölçüde, 2003 yılında ABD liderliğindeki çok uluslu güçlerin askeri saldırılarından kaynaklanmaktadır.

O dönem, ABD ve İngiltere ve müttefik ülkeleri, uluslararası hukuku alenen ihlal ederek Irak'a saldırdılar ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden bir karar almadan pervasız ve haksız bir askeri maceraya giriştiler.

Bu eylem çok çirkin ve beklenmedikti. Birleşmiş Milletler üyesi olan egemen bir ülkeye saldırıp işgal ettiler.

Bu ülke şu anda gerçekten zor durumda ve bugün Irak'ın sorunları o dönemde yaşanan olaylardan kaynaklanıyor. İşgalciler daha sonra orada yaşamı aptalca düzenlemeye çalıştılar ve kendilerini ayrılmaya hazırladılar ama bu ayrılış aynı zamanda Irak'taki varlıkları idi.

ABD ve İngiltere’nin Irak’taki macerası, bu ülkede uluslararası terörizm tehlikesine kapı araladı. Bir dönem Irak öyle bir uluslararası terörün merkezi haline geldi ki bu ülkede her gün el Kaide örgütünün intihar saldırıları oluyor, bazen bir gün içinde 20 intihar saldırısı gerçekleştiriliyordu.

Irak'ın işgali ırksal ve mezhepsel gerilim yaratmış ve insanlar evlerini terk ederek yeni bir yere taşınmaya zorlanmıştır.’

Tags: 


Yeni yorum ekle