İmam Hamanei'den "Nevruz Bayramı" mesajı

Sa, 21/03/2023 - 07:02

İran İslam İnkılabı Rehberi İmam Seyyid Ali Hamanei, İran'da yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz Bayramı münasebetiyle görüntülü bir mesaj yayınladı.

Welayet News  - İranpress'in bildirdiğine göre İmam Hamenei Nevruz mesajının başında, doğada baharın maneviyat baharı ile birlikte olmasına değinerek, "mübarek Ramazan ayındaki maneviyat meltemi herkesi kapsıyor ve kalplerimizi bu ilahi ve hoş kokulu melteme bırakmalıyız" dedi.
Ayetullah Hamenei daha sonra 1401 yılını kısaca gözden geçirerek, bu yılın İslam inkılabı ardındaki tüm yıllarda olduğu gibi, acı tatlı çeşitli olaylarla birlikte olduğunu belirterek, geçen yıl ülkenin en önemli meselesinin ekonomi olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti: Ekonomi meselesinde de acılar ve tatlılar oldu, acılar genelde enflasyon ve özellikle gıda ve yaşamın temel malzemelerindeki pahalılıktır ki çok artmıştır ve en çok toplumun alt kesimlerine baskı uyguluyor.
İmam Hamenei "Tabi ki ekonomi alanında iyi ve yapıcı çalışmalar da yapıldı ki halkın yaşam ve geçimi ile ilgilidir" hatırlatmasında bulundu.
İslam inkılabı rehberi 1401 yılında üretime desteğin tamamen ve yarı kapanan binlerce fabrikanın tekrar çalışmaya başlaması, ayrıca bilgi tabanlı firmaların artması ve de işsizlikte küçük de olsa az bir yüzde azalmasını, ekonomi alanındaki olumlu gelişmelerde olduğunu belirterek şöyle devam etti: Geçen yıl ekonomide memnun edici noktalardan biri ise İmam Humeyni -ra- hüseyniyesinde düzenlenen kamu ve özel üreticilerin başarıları ve yeteneklerinin fuarı ve ülkede önde gelen üreticiler ile buluşmasıydı. 
İmam Hamenei ülkede üreticilerin girişimlerini olumlu değerlendirdiğinin altını çizerek ekonomi göstergelerindeki bazı ilerlemelere işaret ederek, " Sigorta sektöründe göstergeler iyi, ve su, doğalgaz, yol ve çevre ile ilgili sektörlerde iyi çalışmalar yapılmıştır" buyurdu.
İslam inkılabı rehberi ayrıca, "Altını çizerek ekonomi alanında yapılan güzel işler, başta zayıf kesimler olmak üzere insanların hayatlarının ve sofralarının iyileşmesine vesile olmalı diyorum ve bu konu da dikkatli bir şekilde planlanma dışında mümkün değildir."  
İslam inkılabı rehberi ülke ekonomisini değerlendirme konusunda, acıyı ve tatlıyı yan yana görerek toplamının hesaplanması gerektiğini belirtti.
İmam Hamenei ekonomi sorunlarının sadece İran ile ilgili olmadığı, aralarında güçlü ve modern ekonomiye sahip yaklaşık tüm ülkelerin de ekonomi sorunlar yaşadığı ve hatta bankaların iflas ettiği ve olağandışı borçlanmaların yaşandığına işaretle, şöyle devam etti: Hükümet yetkililerinin yanı sıra ekonomik, siyasi ve kültürel çalışanlar, bu yılı İran halkı için acıyı azaltıp başarıları artırarak tatlı bir yıl haline getirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapmalıdır.
İslam inkılabı rehberi ayrıca 1402 yılı hakkında şöyle bir hatırlatmada bulundu: Bu yılda da ülkenin temel ve eksen meselesi ekonomidir. Tabi ki bunun diğer sektörlerde sorunun olmadığı anlamında değil. Ülkede kültürel ve siyasi alanlarda da çeşitli sorunlar var, fakat eğer hükümet ve meclis ve ekonomi aktivistleri ve genç ve motive halk grupları tüm çabalarını halkın sorunlarını çözmeye odaklarsa diğer bir çok mesele de çözülecektir. 

İmam Hamenei halk sorunlarının çözümünü, üretim gibi temel ekonomik faaliyetlere ve kamu yardımı gibi insani çalışmalara ve toplumun zayıf kesimlerine yardım etmeye bağlı olduğunu belirterek, şöyle bir hatırlatmada bulundu: Üretimin yanı sıra diğer temel görevlerden biri de devlet yetkililerinin ve özel sektörün özel olarak dikkat etmesi gereken önemli bir konu olan yatırımdır.
İslam inkılabı rehberi ülkenin 90'lı yıllarda yatırım alanında geri kalmasına işaretle, "Ciddi boşluklardan biri yatırım meselesidir ki planlama ile ortamı hazırlanmalı ve yapılmalıdır" dedi ve ekledi, "Ben tüm bu konuları ve özellikle ana sorun olarak enfelasyon meselesi ve ayrıca ülkeyi ekonomi sorunlardan kurtarma anahtarlarından biri olan üretimi dikkate alarak, 1402 yılın sloganını " enflasyon kontrolü ve üretim artışı" ilan ediyorum.
İmam Hamenei, yetkililer ve ekonomi aktivistler ile kültürel ve STK'ların yanısıra kültür oluşturma ile görevli olan radyo ve televizyonun, tüm çabalarını bu iki konu üzerine odaklamaları gerektiğini, böylece birinci derecede enflasyonun kontrol altına alınması ve düşürülmesi, ikinci derecede ise üretimin artırılmasına zemin hazırlanması gerektiğini belirtti.
İslam inkılabı rehberi Nevruz mesajının sonunda hz. Bakiyetulah'a -as- saygı ile muhterem İmam ve şehitlerin pak ruhlarına Allah katında en yüksek makamları niyaz ederek, yeni yılda Allah Teala'dan İran halkı için mutluluk ve esenlikler diledi.



Yeni yorum ekle