İran-Suudi Arabistan anlaşmasının kurucusu şehit Süleymani idi

Çar, 15/03/2023 - 09:07

Irak'ın eski başbakanı, Suudi Arabistan ile İran arasındaki anlaşmanın tesis edilmesinde şehit general Kasım Süleymani’nin önemli rolü olduğuna değindi.

Welayet News  - Irak eski Başbakanı Adil Abdülmehdi, İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmaya değindiği yazısında şu ifadelerde bulundu:

'Şehit General Kasım Süleymani'nin bu konudaki rolü önemli ve etkilidir.

İran ile Suudi Arabistan arasında yakın zamanda Pekin'de varılan anlaşmanın tarihi kökleri var ve bu stratejik anlaşmanın gerçekleştirilmesinde pek çok kişinin emeği var. Bu, bölgenin ve dünyanın çehresini değiştirebilecek bir anlaşmadır.

2019 yılında resmi bir ziyaret için Çin'e gitmiştim ve bu ülkenin resmi makamlarıyla görüşmeden önce General Kasım Süleymani beni aradı ve "Suudi Arabistan'a gidebilir misin?" dedi. Ne amaçla diye sordum? “Suudi Arabistan ile aramızda arabulucu olun, bu acil bir mesele” dedi. Bağdat'a döndükten sonra Suudi Arabistan'a gideceğimi söyledim. General Süleymani’nin bu talebini Çin tarafına bildirdim.

General Süleymani'nin gündeme getirmek istediği konular arasında şunlar yer alıyordu: “Ulusal Kurtuluş hükümeti aracılığıyla Yemen'deki krizin çözümüne yardımcı olabiliriz. Suudi Arabistan ile Irak arasındaki ilişkilerin güçlenmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bölge dışındaki ülkelerin aksine, komşu ülkelerle görüşmek daha kolaydır. 10 yıl boyunca gerilimleri azaltma taahhüdü. Karşılıklı saygı. Fars Körfezi'nde deniz güvenliğini sağlamak. Suriye ve Libya'da ve diğer bölgelerde ortak bir çalışma şekline ulaşmak. Dışişleri bakanları toplantısı.”

Suudiler benim Suudi Arabistan ziyaretimin sebebini sordular, ben de kendilerine bildirdim. General Süleymani’nin bu konuyu talep ettiğini öğrenince bunu memnuniyetle karşıladılar.

Suudi Arabistan ile İran arasında Irak üzerinden teklif alışverişinde bulunuldu ve General Süleymani, İranlı yetkililerin bu konudaki cevabını Bağdat'a döndüğünde verecekti ama ne yazık ki ABD’nin zafer komutanlarına yönelik bu korkakça suikastı  gerçekleşti ve General Süleymani'nin evraklarının bulunduğu çanta kayıplara karıştı.’



Yeni yorum ekle