Evo Morales: ABD Latin Amerika'yı işgale hazırlanıyor

Çar, 15/03/2023 - 08:32

Bolivya eski Devlet Başkanı Morales, ABD'nin yeni planını açıklayarak, "Latin Amerika'nın özgür halkları, müdahaleler, suikastlar, ekonomik ablukalar ve darbelerle dünya barışını yok eden silahlanma emperyalizminin kaprislerine bir daha asla boyun eğmeyecek." dedi.

Welayet News  - Bolivya eski Devlet Başkanı Evo Morales, Twitter'den yaptığı açıklamada,  "ABD'nin, ABD Güney Komutanlığı aracılığıyla Bolivya'ya ve bölgedeki kardeş ülkelere demokrasi ve güvenliği garanti altına alma bahanesiyle bir müdahale planı uygulamaya hazırlığını kınıyoruz. Onların gerçek çıkarı, doğal kaynaklarımızı çalmak için bizi siyasi olarak teslim almaktır." dedi.

Morales açıklamasının devamında, "Güney Komutanlığı Başkanı Laura J. Richardson, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi önünde yaptığı sunumda, ülkesinin dünyanın en güçlü askeri gücüne sahip olduğu konusunda güvence verdi ve Güney Amerika'nın güvenliğinin ABD'nin güvenliğini etkilediği konusunda uyardı.

Bolivya, Şili ve Arjantin'deki lityum başta olmak üzere Latin Amerika'daki doğal kaynakların sömürülmesi konusundaki takıntısını yinelemenin yanı sıra, 13 ülkeyi şahsen ziyaret ettiğini ve bölgedeki 90 savunma bakanı ve yetkiliyle toplantılar yaptığını itiraf etti.

Richarson bölge ülkeleriyle güven inşa etmekten söz ederken Venezüella, Küba ve Nikaragua'ya karşı yalanlar ve siyasi suçlamalarla saldırılarını tekrarladı. Çin ve Rusya'nın sözde 'kötü niyetli faaliyetlerini' kınadı ama Beyaz Saray destekli darbeleri unuttu.

Güney Komutanlığı Başkanı, ABD'nin Bolivya'daki darbeyi teşvik eden büyükelçisi Birleşik Krallık, Fransa, Kanada ve Hollanda ile birlikte sözde Güney İşbirliği Stratejisi ile Güney Yarımküre'nin güvenliğini kontrol altına alması için 'kararlı bir on yılın' başladığını duyurdu.

Richardson Latin Amerika'da sözde "otokratların" hüküm sürmesini kınadı ancak ABD'nin emperyalizm yanlısı medyasıyla dayatmak istediği hegemonyadan farklı bir bakış açısıyla bilgi yayan RT en Español ve Sputnik gibi medyanın ifade özgürlüğüne saldırdı.

Bu plan yine başarısız olacaktır çünkü Latin Amerika'nın özgür halkları, müdahaleler, suikastlar, ekonomik ablukalar ve darbelerle dünya barışını yok eden silahlanma emperyalizminin kaprislerine bir daha asla boyun eğmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Bolivya'da 2019'daki seçim krizi

Bolivya'da 20 Ekim 2019'daki seçimleri ilk turda kazanan Morales, ABD destekli medyanın hile iddialarıyla sokaklara çıkan muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları, polisin isyanı ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım 2019'da istifa etmişti. 

Hürseda Haber



Yeni yorum ekle