Amerika’nın Türkiye ile ilişkileri iyileştirme çabasını gösteren 3 belirti

Ct, 07/07/2018 - 17:59

ABD ve Türkiye arasindaki gerilimli ilişkiler konusunda medyada koparılan gürültülere rağmen, bazı parametreler bu ilişkilerin güçlendiğini ve yeniden sıcak hale geldiğini gösteriyor. Bu doğrultuda, iki ülkenin ilişkilerini yeni bir merhaleye taşıyabilecek kimi belirtilere değinmek mümkün.

1- Ankara ve Washington arasında Amerika’nın Suriye Kürtlerini destekleme konusundaki ihtilaflarla ilgili pek çok şey söylenmesine rağmen, bu mesele, iki tarafı DSG’nin kontrolündeki Menbiç şehri konusunda anlaşmaya varmaktan alı koymuyor. Elbette böyle bir anlaşma Kürtler açısından Amerika’nın koalisyonlarına ihaneti sayılmakta ve bu duyguyu onlar nezdinde güçlendirmektedir; özellikle de Menbiç konusunda Türkiye ve Amerika arasında bir anlaşma olmadan önce, Türkiye’nin Afrin’e yönelik zeytin dalı operasyonuna ABD tarafından yeşil ışık yakıldığını düşünürsek.

2- Amerika Kongresinde F-35 savaş uçaklarının Ankara’ya satılmasına karşı çıkıldığı halde, Amerika Savunma Bakanlığı, Kongrenin bu konudaki görüşüne başvurmadan, bu uçakları Türkiye’ye satma kararı aldı. Yapılan pek çok analizde, bu girişim Amerika’nın Ankara ile ilişkileri iyileştirme eğilimini ortaya koyan bir gösterge olarak yorumlandı. Ayrıca, ABD yönetimi Ankara’yı S-400 hava savunma sistemini Moskova’dan satın almaktan vageçirme çabası doğrultusunda, patriyot füzelerini Türkiye’ye sattı.

3- Washington’ın David Satterfield’i ABD’nin Türkiye büyükelçisi olarak seçildiğini açıklaması, özellikle de Türkiye’nin kritik seçimlerine birkaç gün kala bu açıklamanın gelmiş olması, çoğu kimseye göre Erdoğan’a verilen büyük bir destek sayılıyordu. Bu gelişme, Erdoğan’ın seçim zaferinden sonra Amerika ve Türkiye arasındaki işbirliğin artığını gösterebilir. Diğer yandan Satterfield bölge meselelerine vakıf olan biridir ve tam da bu açıdan ikili ilişkilerin daha uyumlu ve koordineli hale gelmesine büyük katkı sağlayabilir.

Gerçekte, Türkiye politikası ve önemli jeopolitik konumu, bu ülkenin Washington için ehemmiyetini arttıran iki etkendir. Washington, stratejik nedenlerle, Türkiye’nin Rusya ve İran’a yakınlaşmasını önleyerek bu ülkenin konumunu İran’ın Suriye’deki etkisini azaltma yönünde kullanmak istiyor; Türkiye ise bunun karşılığında,Fırat’ın doğu bölgelerinde konuşlanarak Kürtlerin planını sonlandırabilmek için ABD ile işbirliğini artırmak istiyor.

Welayet News



Yeni yorum ekle