Irak: İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşma, yeni bir fırsat aşaması oluşturuyor

Ct, 11/03/2023 - 09:51

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cuma akşamı yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile İran arasındaki anlaşmanın yeni bir fırsat aşaması oluşturduğunu söyledi.

Welayet News - Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed el-Sahaf, basın mensuplarına yaptığı açıklamada; "Suudi Arabistan ile İran arasındaki anlaşma, iki tarafın diyaloga öncelik verme konusundaki görüşlerinin doruk noktasıdır." dedi.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki görüşmeler Çin'in başkenti Pekin'de devam etmiş, bu müzakerelerin sonunda bugün Pekin'de İran Dini Lider'inin temsilcisi ve Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Şemhani, Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaad Bin Muhammed el-Ayban ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi üyesi Wang Yi tarafından üçlü bir bildiri imzalandı.

Söz konusu açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İran İslam Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Krallığı, 2021-2022 yıllarında iki taraf arasındaki görüşmelere ev sahipliği yaptıkları için Irak Cumhuriyeti ve Umman Krallığı'na minnettardır. Çin halkına, bu ülkede yapılan görüşmelere ev sahipliği yaptıkları ve destek verdikleri için teşekkür ediyorlar."

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Görüşmeler sonucunda İran İslam Cumhuriyeti ve Suudi Arabistan Krallığı, en fazla iki ay içinde diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması, büyükelçilik ve temsilciliklerin yeniden açılması konusunda mutabakata varmıştır."

Bu açıklamada ayrıca iki ülke dışişleri bakanlarının bu kararın uygulanması için bir araya geleceği ve büyükelçi atamaları için gerekli düzenlemeleri yapacakları belirtildi.



Yeni yorum ekle