Irak: Yabancı askeri güçlere ihtiyacımız yok

Per, 09/03/2023 - 08:32

Irak hükümet sözcüsü, bu ülkenin Başbakanı ile ABD Savunma Bakanı arasındaki son görüşme hakkında açıklamalarda bulunarak, Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani"nin Irak'ın yabancı askeri güçlere ihtiyacı olmadığını defalarca dile getirdiğini söyledi.

Welayet News  - Irak hükümet sözcüsü Basım el-Avadi, Çarşamba günü Irak resmi haber ajansı WAA’ya verdiği röportajda, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani arasında geçtiğimiz günlerde gerçekleşen görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Irak hükümet sözcüsü şunları söyledi: ‘ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Bağdat ziyareti Salı gün açıklandı ve Bağdat hükümetinin bilgisi ve onayıyla gerçekleşti ve ani bir ziyaret değildi. Protokol gereği Amerikan tarafı ziyaretin ne zaman yapılacağını bize bir hafta önceden bildirmişti.

Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani’nin ABD Savunma Bakanı ile görüşmesinde iki ülke arasındaki stratejik işbirliği perspektiflerinin geliştirilmesi görüşüldü. Austin, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Irak'ın kargaşadan uzak, istikrarlı ve barışçıl bir ülke olmasını umut ettiğini ifade ettiği mesajını Irak cumhurbaşkanlığına iletti.
Muhammed Şiya el-Sudani'nin bu görüşmede defalarca dile getirdiği temel ilke, Irak'ın yabancı askeri güçlere ihtiyacı olmadığı ve IŞİD'in geri kalan unsurlarına karşı mücadeledeki işbirliği çabalarının, eğitim, güçlendirme ve istihbarat işbirliğine odaklanmasıydı.’

Geçtiğimiz günlerde bölgeyi ziyaret eden ABD savunma bakanı, Salı sabahı Bağdat'a gitti ve bu ziyaretin yapılacağına dair basına açıklamada bulunulmamıştı. Lloyd Austin'ın bölge ziyareti planında Irak ziyaretinden bahsedilmiyor ve sadece Ürdün, Mısır ve işgal altındaki Filistin'e gideceğinden bahsediliyordu.

Tags: 


Yeni yorum ekle