İran ve Irak, Ortak Su Krizini Çözmekte

Pa, 05/03/2023 - 16:55

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı temsilcisi, Irak'ın da yardımıyla iki ülke arasındaki su krizinin çözülmesi için çaba gösterileceğini açıkladı.

Welayet News  -  Irak Tarım Bakanı Abbas Al-Aliyavi Cumartesi günü yaptığı açıklamada bölge ülkeleriyle yaşanan su krizine uygun çözümler bulunması gerektiğini vurguladı.
Al-Aliyavi, uluslararası su krizi konferansında Irak resmi haber ajansına (WAA), Bu konferansların su sorunu ve çözümlerini belirleyen geniş bir çalışma alanı sağladığını söyledi.
Irak'ta tarım ve evsel kullanım için suyun kritik durumuna uygun çözümlerin bulunması gerektiğini vurguladı.
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Ali Salihpur, WAA'ya iki ülkenin su krizini çözmek ve sorunları daha iyi anlamaya çalışmak için buraya geldiğimizi söyledi.
Salihpur, İslam Cumhuriyeti'nin su sorununu siyasi olmayan bir bakış açısıyla İran ve Irak'ın bölgesel çıkarlarını korumak amacıyla çözmeye çalışacağını duyurdu. Bu nedenle, iki ülke arasında yapıcı bir ortaklık ile durum yönetilebilir.
25 Şubat'ta Irak Su Kaynakları Bakanı Aun Dhiab Abdullah bu konuda, "Teknik açıdan bakıldığında, Irak ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki kara bağlantısı çok geniştir ve binlerce kilometrelik ortak sınırlarımız var. Bu konuda ortak projeler ve suyun ortak kullanımına ilişkin projeler bu geniş ilişkiden dolayı görülmemektedir." ifadesini kullandı.
"Su konusu, iki millet olan İran ve Irak arasındaki birlik, beraberlik ve dostluğun gelişmesi için etkenlerden biri olmalıdır. Bu konu iki ülkeden uzmanların bu konuya girmesini gerektiriyor ve biz de bu konuya sorumluluk bilinciyle girmeliyiz. Ayrıca önümüzde her iki tarafın da yararlarını ve avantajlarını değerlendirelim." söylediğini aktardı.

Tags: 


Yeni yorum ekle