G20 Dışişleri Bakanları toplantısında Lavrov ve Blinken ayaküstü görüştü

Per, 02/03/2023 - 16:34

Hindistan'daki G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na Ukrayna krizi damgasını vurdu. Sonuç bildirgesinde Rusya ve Çin'in Ukrayna savaşını kınamadığı açıklanırken ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Rus mevkidaşı Lavrov ayaküstü bir görüşme gerçekleştirdi.

Welayet News  - Ukrayna krizi konusunda karşı kamplarda yer alan ABD ve Rusya'nın dışişleri bakanları Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de yapılan G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

BLINKEN RUSYA'DAN YENİ START ANLAŞMASI HAKKINDAKİ KARARINDAN DÖNMESİNİ İSTEDİ

Toplantıya katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın toplantı sırasında kısa süreli bir görüşme gerçekleştirdiği açıklandı. Söz konusu görüşme iki ismin bir yıl önce Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk yüz yüze görüşmesi oldu.

Üst düzey bir ABD'li yetkili görüşmede Blinken'ın Rus mevkidaşı Lavrov'u ABD'nin Yeni START nükleer anlaşmasın askıya alma kararından geri dönmesi konusunda uyardığını söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'taki Federal Meclis konuşmasında, Rusya'nın ABD ile yapılan Yeni START Anlaşması'na(Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması) katılımını askıya aldıklarını bildirmiş, ardından bu anlaşmayı askıya alan yasayı imzalamıştı.

10 DAKİKADAN AZ SÜRDÜ

Görüşmenin 10 dakikadan az sürdüğünü söyleyen ABD'li yetkili Blinken'ın ayrıca Lavrov'a Washington'ın ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'nın kendisini savunmasını destekleyeceğini de söylediğini aktardı. Blinken'ın ayrıca Lavrov'a Rusya'nın tutuklu ABD vatandaşı Paul Whelan'ı serbest bırakması gerektiğini söylediği de aktarıldı. Lavrov ve Blinken en son Ocak 2022'de İsviçre'nin Cenevre kentinde görüşmüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Blinken ile Lavrov'un "ayaküstü" görüştüğünü duyurdu ancak bir toplantı ya müzakere yapmadıklarını belirtti. Lavrov'un Blinken'a görüşmede ne gibi yanıtlar verdiği hakkında da bir açıklama henüz yapılmadı.

TOPLANTIYA UKRAYNA KONUSUNDA ATIŞMALAR DAMGASINI VURDU

Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil ettiği G20 Dışişleri Toplantısı'na beklendiği gibi ABD ve müttefikleri ile Rusya arasında Ukrayna krizi konusundaki karşılıklı suçlamalar damgasını vuurdu

Blinken toplantıdaki konuşmasında "Uluslararası barış ve ekonomik istikrar adına Rusya'ya saldırganlık savaşını sona erdirmesi ve Ukrayna'dan çekilmesi çağrısında bulunmaya devam etmeliyiz. Maalesef bu toplantı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sebepsiz ve haksız savaşıyla bir kez daha gölgelendi" dedi.

Almanya, Fransa ve Hollanda dışişleri bakanları da benzer ifadelerle Rusya'ya yüklendi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock "Ne yazık ki, bir G20 üyesi diğer 19 üyenin G20'nin kurulmasına neden olan konulara odaklamasına engel oluyor. Bay Lavrov, Yeni START'ın tam olarak uygulanmasına geri dönmenizi ve ABD ile diyaloğu sürdürmenizi rica ediyorum, çünkü Çin'in 12 maddelik planında haklı olarak işaret ettiği gibi, nükleer silah tehdidine karşı çıkılmalıdır" dedi.

LAVROV: ÇALIŞMALARI MASKARALIĞA ÇEVİRDİLER

Lavrov ise konuşmasında küresel siyasi ve ekonomik krizlerden Batı'yı sorumlu tuttu. Lavrov, "Bazı Batılı delegasyonlar, ekonomideki başarısızlıklarının sorumluluğunu Rusya Federasyonu'na yüklemek isteyerek G20 gündemindeki çalışmaları maskaralığa çevirdi" dedi. "AB temsilcileri ne kadar aksini ikna etse de Batı, Rusya Federasyonu'nun tarım ürünlerinin ihracına engeller çıkarıyor" diyen Lavrov " Batı'yı Ukrayna'nın güney limanlarından tarım ürünlerinin ihracatını kolaylaştıran Karadeniz Tahıl Girişim'ini "utanmadan bozmakla" suçladı.

ÇİN VE RUSYA SONUÇ BİLDİRGESİNE KATILMADI

Toplantının sonuç bildirgesinde de dil sorunu yaşandığı, çoğu G20 üyesinin bildirgede Ukrayan savaşını kınadığı ancak Rusya ve Çin'in buna katılmadığı açıklandı. Benzer sorun geçen hafta Hindistan'ın teknoloji merkezi Bengaluru’da düzenlenen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda da yaşanmış, Rusya ile Çin'in, Ukrayna'daki savaşın nihai bir belgede tanımlanmasına itiraz etmesiyle konsensüs sağlanamadan sona ermişti. Hindistan’ın G20 dönem başkanlığı 1 Aralık 2022’de başlamıştı.



Yeni yorum ekle