Lavrov ve Çavuşoğlu Ankara Ve Şam Arasındaki İlişkilerin Normalleştirilmesini Görüştü

Per, 02/03/2023 - 10:13

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Bakan Lavrov ile Türk mevkidaşı Çavuşoğlu’nun Ankara ve Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüştüklerini bildirdi.

Welayet News Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde bir araya geldikleri, görüşmede Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin ele alındığı kaydedildi.

Açıklamada, “Rusya-Türkiye siyasi diyaloğu ve Şubat 2023'te ülkenin güneydoğusunda meydana gelen depremin sonuçlarının ortadan kaldırılmasında Türkiye'ye yardım önlemleri dahil olmak üzere ticaret ve ekonomi alanında işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu. Karadeniz Tahıl İnisiyatifi'nin uygulanmasına ilişkin perspektifleri değerlendiren Rus tarafı, tahılla ilgili ‘paket’ anlaşmanın devamının ancak Rus tarım ürünleri ve gübre üreticilerinin dünya pazarlarına engelsiz erişimi açısından çıkarlarının dikkate alınması durumunda mümkün olduğunu vurguladı” ifadelerine yer verildi.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Suriye'deki durum da dahil olmak üzere bir dizi uluslararası sorun ele alındı. Suriye’deki terör tehdidinin ortadan kaldırılmasına yönelik ortak çabaların geliştirilmesi ile eş zamanlı olarak bölgedeki ilgili ülkelerin Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik çalışmalarına ayrıca yoğunlaşıldı.”

Moskova aralık ayında, Türkiye ve Suriye savunma bakanları arasında 11 yıl aradan sonra gerçekleşen ilk görüşmeye ev sahipliği yapmıştı. 2011 yılında Suriye'de çıkan iç savaştan önce Şam ile yakın ilişkiler içinde olan Türkiye, bu ülkede çatışmaların başlamasının ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad muhaliflerinin yanında yer almıştı. O dönem bozulan Türkiye-Suriye ilişkileri bu durumunu koruyor. Ancak son haftalarda her iki taraf ve bazı medya kuruluşları kademeli bir normalleşme olasılığından söz ediyor.

Daha önce Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ankara ile Şam arasındaki ilişkileri normalleştirmeyi amaçlayan Rusya, Türkiye ve Suriye arasındaki üçlü temaslara İran'ı dahil etme konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.



Yeni yorum ekle