BM Genel Sekreteri 6 Yıl Sonra Bağdat'ta

Çar, 01/03/2023 - 14:09

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed el-Sahaf, dün gece BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Bağdat'a geldiğini ve Bağdat Uluslararası Havalimanı'nda Irak Dışişleri Bakanı Fuat Hüseyin tarafından karşıladığını açıkladı.

Welayet News  - Guterres, Bağdat ziyaretinde Irak dışişleri bakanıyla ortak bir basın toplantısına katıldı.

Irak Dışişleri Bakanı, bu basın toplantısında BM Genel Sekreterine hoş geldin diyerek, şunları söyledi: ‘Bu ziyaret, Bağdat'ın resmi daveti üzerine yapılmıştır ve Guterres’a, bu önemli ziyarete verdiği olumlu yanıttan dolayı teşekkür ediyoruz.

Irak'ın Birleşmiş Milletler ile ilişkileri çok iyi ve Bağdat, Irak'taki siyasi ve demokratik sürecin çeşitli aşamalarını desteklemedeki rolünden dolayı BM Genel Sekreteri'ne teşekkür etmektedir.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile Irak'taki siyasi durum ile bölge ve dünyadaki duruma ilişkin gelişmeler hakkında yoğun görüşmeler yapmak istiyoruz. Büyük ulusal, bölgesel ve küresel sorunlar var ve fikir alışverişinde bulunmamız gerekiyor. BM Genel Sekreteri'nin bu sorunlarla mücadele konusundaki desteğini ve özellikle bölgesel durum ve güvenlik konusundaki fikir ve planlarını duymayı arzuluyoruz.’

Öte yandan Guterres da Bağdat'ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şunları söyledi: ‘Irak ile dayanışma, onun kurumlarını desteklemek anlamına gelir ve Irak halkının karşı karşıya olduğu zorlukların üstesinden geleceğinden eminim. Iraklılarla dayanışmamı ifade ediyor, Irak'ın refah ve istikrar dolu bir geleceğe sahip olmasını temenni ediyorum.'

BM Genel Sekreteri Gutteres'in Bağdat temasları kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ve diğer hükümet yetkilileriyle görüşmesi, ardından Kürdistan Bölgesi'nden sorumlu yetkililer ve Kürt liderlerle görüşmek üzere Erbil'e gitmesi bekleniyor.

BM Genel Sekreteri bu toplantıda ayrıca, şartlar uygun olursa mülteci kamplarını da ziyaret edeceğini söyledi ve Suriye'de Iraklı vatandaşlarla bir araya geldiğini ve onların Irak'a dönüşleri için sağlanan imkânlar hakkında bilgi aldığını itiraf etti ve Irak hükümetinin mültecilerin dönüşünü kolaylaştırmak için gösterdiği çabaları takdir etti.



Yeni yorum ekle