Hollanda'da temizlik işçileri grevde: Belediye zammı kabul etmedi, sokaklar çöp yığınlarıyla doldu

Sa, 21/02/2023 - 23:59

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da temizlik işçilerinin toplu iş sözleşmesindeki zam oranının iyileştirilmesi talebiyle başlattığı 1 haftalık grev nedeniyle sokaklarda çöp yığınları oluştu.

Welayet News  - Grev nedeniyle Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da çok sayıda sokak ve meydanda çöp bidonlarının dolup taştığı gözlemlendi. Bazı Amsterdamlılar çöplerin toplandığı yerlere uyarı yazıları asarak, 20-27 Şubat'ta çöplerin toplanmayacağını belirterek, insanlardan bir hafta boyunca dışarıya çöp atmamalarını istedi.

Hollanda İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (FNV) grevle ilgili yapılan açıklamada, belediyenin teklif ettiği 1 Şubat 2023'ten itibaren geçerli yüzde 5, 1 Nisan 2024'ten itibaren geçerli yüzde 3'lük zam oranının enflasyonun çok gerisinde kaldığı, 2023 yılı için yüzde 12 zam istendiği kaydedildi.

İş yükünün hafifletilmesinin ve yeni toplu iş sözleşmesinde çalışma şartlarının da iyileştirilmesinin talep edildiği vurgulanan açıklamada, Amsterdam ile Leiden, Den Bosch, Maastricht şehirlerinde de temizlik işçilerinin grevinin sürdüğü ve şubat ayının ilk haftasında Utrecht, ikinci ve üçüncü haftasında Rotterdam şehirlerindeki temizlik işçilerinin de 1 haftalık greve gittiği aktarıldı.

Belediye zammı kabul etmedi, 'çöp atmayın' demekle yetindi

Amsterdam Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, 20-27 Şubat tarihlerinde, çöplerin toplanmayacağı belirtilerek, şehirde yaşayanlardan çöplerini evde biriktirmeleri istendi. Açıklamada, Belediye Yetkilisi Hester van Buren'in "Grevin sebebini anlıyorum. Gıda ve diğer şeylerin fiyatları arttı. Kısa süre içerisine sendikayla oturup daha iyi bir toplu iş sözleşmesinde anlaşmayı umuyoruz" sözlerine yer verildi.

Tags: 


Yeni yorum ekle