Avrupa Birliği, cephanesi tükenen Ukrayna'nın savaşı kaybedebileceğini söyledi

Pt, 20/02/2023 - 15:46

Avrupa Birliği: “Ukrayna’nın mühimmat sıkıntısı var, su gibi harcıyorlar. Böyle giderse savaşı kaybetmeleri an meselesi.”

Welayet News  - Ukrayna Savaşı’nda geçen yılın sonunda karşı taarruz harekatları ve bu sene Rusya’nın ağır bombardımanları, Bahmut – Soledar muharebeleri ve Donbas cephesi sebebiyle ağır kayıplar veren Ukrayna ordusu, acil koduyla mühimmat ve silah istedi.

Ukrayna ordusu, geçen yılın sonundan bu yana yüzlerce tank, zırhlı araç, obüs ve kamyon kaybetti. 

Ukrayna’nın kayıpları, personel ve silah ile sınırlı kalmadı. Mühimmat depoları imha edilen Ukrayna ordusu, cephedeki silahlara yeterli mühimmat yetiştirmekte zorlandı.

Batılı komutanlar, Ukrayna’nın gereğinden çok daha fazla mühimmat kullandığını şu sözlerle vurguladı: “Bir haftalık cephaneyi bir günde tüketiyorlar”

Bu durum, Avrupa Birliği’ni alarma geçirdi.

Bir yıldır “Ukrayna savaşı kazanıyor” diyen Avrupa Birliği, “Ukrayna ordusu 100 bin asker kaybetti” açıklamasından sonra bir itirafta daha bulundu: “Ukrayna’nın mermisi kalmadı.”

Almanya’nın Münih şehrinde bir araya gelen AB üyeleri, düzenledikleri güvenlik konferansında Ukrayna’yı ele aldı.

AVRUPA BİRLİĞİ: “SAVAŞ HALİNDEYİZ”

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Şefi Josep Borrell, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Eğer Avrupa Birliği, Ukrayna’ya birkaç hafta içinde yüksek miktarda cephane gönderemezse, savaşı kaybedecekler. Durum çok kritik. Ukrayna'nın silahı var ama mühimmatı yok. Bu sorunu acilen çözmek durumundayız.”

Borrell, Avrupa Birliği’nin bürokrasisini de topa tuttu: “Şu anda cereyan eden bir savaş halindeyiz. Kimi Avrupa ordularının tek bir kurşun dahi göndermesi için gereken prosedür 10 ay kadar sürebiliyor. Bu sorunu en kısa ve çabuk şekilde çözmekten başka çare yok. 3,6 milyar Euro'luk bir bütçeyi derhal bu işe ayırmak işe yarayabilir. İnanılmaz bir yavaşlık var. Mesela bazı Avrupa ordularının tüfek mermisi tedarik etmesi 10 ayı, 155 milimetre obüs mühimmatı alması bir yılı, havadan havaya uçak muharebesi füzeleri almaları ise 3 yılı bulabiliyor. Abartmıyorum, gerçekten bürokratik süreç çok yavaş işliyor.”

Josep Borrell, daha sonra Avrupa Birliği’nin “Savaşı unuttuğunu” söyledi: “Klasik anlamda savaşın ne olduğunu unuttuk. Sadece elit birliklere ve teknolojik yıldırım savaşlarına odaklandık.”

Financial Times, Batı’nın askeri üretime dayalı, gerçek manadaki savaşlara uygun bir askeri yapıda bulunmadığını belirtmişti.

MÜNİH’TE PANİK HAVASI

Münih’te düzenlenen konferansa hakim olan görüş, diplomatik kulislere şu şekilde yansıdı: "Mart ayında Ukrayna'nın mühimmat sorununu çözmezsek savaşı feci şekilde kaybedecekler. Gerekirse AB'deki bütün cephaneliklerin gönderilmesi opsiyonu masada. Bu husustaki toplantı 6-8 mart arasındaki bir tarihte düzenlenmeli ve ivedilikle çözüme kavuşturulmalı"

NATO’DAN VE İNGİLTERE’DEN SERT ELEŞTİRİLER

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, geçen hafta yaptığı konuşmada, Ukrayna’yı eleştirdi: “Batı gibi savaşmalılar. Nişan alıp ateş etmeyi öğrenmeleri lazım, çok fazla mühimmat harcıyorlar.”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Ukrayna’yı topa tuttu: "Ukrayna, telafi edebileceğimizden çok daha fazla mühimmat harcıyor. Yerine yenisini koymakta zorlanıyoruz. Adeta mermi yetiştiremiyoruz.”

SAVAŞTA BİR YILDA NELER OLDU

Geçen yıl 24 Şubat’ta başlayan Rusya – Ukrayna Savaşı’nda neredeyse bir yıl geride kaldı. Rusya, Ukrayna’nın beşte birini ilhak etti, en değerli kömür yataklarının, demir madenlerinin, su kaynaklarının, tarım arazilerinin bulunduğu bölgeleri ele geçirdi. Rusya aynı zamanda Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Santrali’ni kontrol altına aldı.

Savaş sırasında Rus füze saldırıları sebebiyle Ukrayna’nın elektrik ve su altyapısının yüzde 60’ı yok oldu. 



120 binden fazla Ukrayna askerinin ve 75 binden fazla Rus savaşçının hayatını kaybettiği savaşta, her iki taraftan da toplam 250 binden fazla asker yaralandı.

Binlerce Ukrayna askeri, Rus kamplarında esir olarak bulunuyor.

Topların ve roketlerin öne çıktığı savaşta, her boyuttan dronlar öne çıktı. İHA’lar hem bomba bırakmada, hem füze atmada, hem hedef işaretlemede hem de keşif ve istihbaratta önemli bir rol oynadı.

Savaşın sivil bilançosu ise 40 binin üzerindeydi. Savaş sebebiyle Ukrayna’nın yaşadığı ekonomik kaybın boyutunu, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski şu sözlerle ifade etti: “Ukrayna’nın yeniden inşası için 1 trilyon dolar lazım.”



Yeni yorum ekle