“Depremde Yanımızda Olan Ülkelere Teşekkür Ediyoruz”

Cu, 17/02/2023 - 11:39

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, bu ülkeye yardım eden ülkelere teşekkür ederek, bu felaketin hacminin Suriye'nin kapasitesinin çok ötesinde olduğunu söyledi.

Welayet News  - Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, dün bu ülkede meydana gelen depremle ilgili yaptığı konuşmada, bu tür felaketlerden sonra vatana sahip çıkmak gerektiğini vurguladı.

Beşşar Esad şunları söyledi: ‘Suriye halkı arasında bu konuya yönelik derin bir kapsayıcılık duygusu var. Savaş, Suriye'nin ulusal kaynaklarının büyük bir kısmının yok olmasına neden olduysa ve imkanlarını zayıflattıysa da, bu ülke insanlarına öyle bir deneyim yaşattı ki depremin erken saatlerinde hızlı hareket ettiler. Bu depremde Suriye'nin yanında olan ülkelere teşekkür ediyoruz.

Bu felaketin hacmi Suriye'nin kapasitesinin çok ötesindeydi. Devlet kurumlarının, sivil toplumun ve gönüllülerin hızlı müdahalesi bu zayıflıkları telafi etti. Yurt dışında yaşayan çok sayıda Suriye uyruklu vatandaş ve yardımda bulunanlar, Suriye kuşatmasını kırmaya ve depremden etkilenen kardeşlerine mümkün olduğunca yardım etmeye çalıştı.

Dost ve kardeş ülkelerden gelen acil yardımlar, Suriye'nin depremin verdiği zararı azaltma yönündeki iç çabalarını destekledi. Felaketleri çözmek için mübalağa ve hayale dayalı değil, basiret ve gerçeklerin farkındalığına dayalı olması şartıyla şevk ve hareket çok gereklidir.’

Beşşar Esad daha önce de depremden etkilenen bölgelere yaptığı ziyaretin ardından televizyondan yaptığı ilk açıklamada gazetecilere “Batı ülkeleri insani durumu umursamıyor” demişti. Esad’ın bu açıklaması, depremden etkilenen bu ülkeye insani yardım eksikliğini ABD ve Avrupa Birliği'nin yaptırımlarına bağlayan Suriye makamları ve medyasının açıklamalarıyla aynı doğrultudadır.

 

ABD Hazine Bakanlığı, Suriye'yi de etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bu ülkeye yönelik yardımlara izin vermek amacıyla 180 günlük yaptırım muafiyeti sağlanacağını açıkladı. Suriye Dışişleri Bakanlığı ise, ABD hükümetinin bu ülkeye yönelik yaptırımların bir kısmını askıya alma kararının onların sahte insani duygularını göstermelik olarak sergilemeyi amaçlayan bir karar olduğunu söyledi.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve eşi Esma Esad, Cuma günü depremin vurduğu Halep eyaletine gitti. İkili, önce Halep hastanesine giderek depremde yaralananlarla görüştükten sonra Halep'te depremde en çok hasar gören el-Maşrafah bölgesini ziyaret etti ve enkaz kaldırma ve kurtarma çalışmalarını yakından takip etti.

Suriye Cumhurbaşkanı yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘Bu ülkenin insanı 12 yıldır her türlü soruna, komploya karşı direndi ve bu doğal afetin de üstesinden gelecektir.’



Yeni yorum ekle