Suriye: Batı yaptırımlarının yıkıcı etkisi bir depremden daha az değil

Sa, 14/02/2023 - 09:45

Suriye bir kez daha tüm dünya ülkelerinden Suriye'deki depremzedelere insani yardım göndermelerini ve siyasetten uzak durmalarını istedi çünkü zaman geçtikçe kurban sayısı sürekli artıyor.

Welayet News  - Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Bessam Sabbah, Güvenlik Konseyi'nin kapalı kapılar ardında yaptığı acil toplantıda, depremin Suriye'deki durum üzerindeki sonuçları hakkında şunları söyledi: ‘Uluslararası toplumun Suriye'deki depremzedelere yardım etme konusunda bir eylemde bulunmaması, Batı'nın Şam'a yönelik tek taraflı ve yasadışı yaptırımları nedeniyle aşikar hale geldi ve bu yaptırımların yıkıcı etkisi, deprem ve diğer doğal afetlerin yarattığı tahribattan daha az değildir.

Depremin ardından Suriye hükümeti hızla ulusal düzeyde bir acil durum planı oluşturdu ve depremin sonuçlarıyla başa çıkmak için tüm bakanlıkları, kurumları ve ilgili tarafları seferber etti. Ancak, özellikle savaşın sonuçlarının ve nefes kesen kuşatmanın gölgesinde, Suriye hükümeti veya herhangi bir büyük veya küçük ülke tek başına böyle bir felaketle başa çıkamaz. Uluslararası toplumdan acilen Suriye'deki depremzedelere acil yardım göndermesini istemeliyiz, çünkü Suriye sağlık sektörü acımasız yaptırımlar nedeniyle zayıf ve erozyona uğramış durumda ve ciddi sağlık eksikliğini telafi etmek için kapsamlı onarım ve restorasyona ihtiyacı var. Teçhizata, malzemeye ve ilaca ihtiyacı var. Suriye hükümeti, depremin en başından itibaren insani yardımın depremden etkilenen tüm bölgelere içeriden ulaştırılmasını kolaylaştırmaya hazır olduğunu vurguladı.

Nusra Cephesi terör örgütü, yaşanan korkunç felakete rağmen siyasi çıkar elde etmek için kuzeybatı Suriye'de halkı rehin aldı ve insani yardım konvoylarının girişine engel oluyor. Ancak Suriye hükümeti, Suriye ulusunun terörist grupların komplolarına göre birkaç parçaya bölünmesini asla kabul etmeyecektir.

Mevcut durumda öncelik enkazın kaldırılması ve enkaz altından insanları kurtarmak, insanlara hastanelerde acil bakım ve tedavi sağlamak ve depremden etkilenenler için yaşayacakları yerler oluşturmaktır. Hâlihazırda, depremden etkilenen binalarda hasar tespit çalışması yapılması ve sakinlerin tekrar içeriye dönebilmesi için bina yapılarının güvenliğinin sağlanması gerekmektedir.’

BM Suriye Koordinatörü de depremin ardından yaptığı açıklamalarda, Suriye'ye yönelik tek taraflı yaptırımların insani çabaları zedeleyeceğini ve milyonlarca dolarlık mali yardımın mağdurlara ulaştırılmasını engelleyeceğini vurguladı.



Yeni yorum ekle