İsrail, Sudan ile barış anlaşması imzalanacağını duyurdu

Cu, 03/02/2023 - 17:44

Siyonist İsrail, Sudan ile barış anlaşması imzalanacağını duyurdu. Anlaşmanın Amerika Birleşik Devletleri'nde bir ay içinde imzalanması planlandığı bildirildi.

Welayet News  - Siyonist İsrail ile Sudan'ın, Hartum'daki geçici yönetim olan Egemenlik Konseyi'nin yetkilerini sivil hükümete devretmesinin ardından Washington'da bir barış anlaşması imzalayacağı bildirildi.

Hartum'a giderek Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ile bu yıl iki hükümet arasında imzalanması planlanan barış anlaşmasını görüşen Siyonist İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, yaptığı açıklamada ülkesine dönmesinin ardından Sudan ile ülkesinin barış anlaşması imzalayacağını bildirdi. Cohen, "Ziyaretin bir parçası olarak Sudan ve İsrail arasında bir barış anlaşması imzalanması konusunda mutabık kaldığımızı açıklamaktan memnuniyet duyuyorum" dedi.

Siyonist İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise sözde barış (ihanet) anlaşması imza töreninin, Sudan'daki geçici yönetim olan Egemenlik Konseyi'nin yetkilerini sivil bir hükümete devretmesinin ardından Washington'da "yaklaşık birkaç ay içinde" yapılmasının planlandığı ifade edildi.

Sudan'ın son dönemde işgalci İsrail ile normalleşme anlaşmaları imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Fas'tan sonra dördüncü ülke olacağına vurgu yapıldı.

Sudan ziyaretinde Cohen'e, Siyonist İsrail Dışişleri Bakanlığı heyetinin eşlik ettiği ve görüşmelerde İsrail'in Hartum'daki yönetime "gıda güvenliği, su kaynakları yönetimi, tarım ve diğer kalkınma alanlarında yardım" isteğini ilettiği paylaşıldı.

Öte yandan, eski ABD Başkanı Donald Trump, 23 Ekim 2020'de yaptığı açıklamada, Sudan'ın Siyonist İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Bunun hemen öncesinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.

İstihbarat Bakanlığı döneminde Sudan'ı ziyaret eden ilk İsrailli bakan olan Cohen, 25 Ocak 2021'de, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Savunma Bakanı Yasin İbrahim ile bir araya gelmişti.

İşgalci İsrail le Sudan tam normalleşme anlaşmasını şu ana kadar henüz resmi olarak imzalamadı. 



Yeni yorum ekle