ABD, 3 Latin Amerika ülkesini işgal etmeyi mi planlıyor?

Pt, 30/01/2023 - 13:14

Geçtiğimiz günlerde, ABD'nin Latin Amerika bölgesi için kurduğu SOUTHCOM komutanlığı (Ortadoğu için kurulan CENTCOM komutanlığı benzeri) başkanının sözleri, ABD'nin 3 Latin Amerika ülkesini işgale hazırlandığı şeklinde anlaşıldı. ABD destekli Peru yönetimi de...

Welayet News  - ABD Güney Komutanlığı Başkanı Laura Richardson, ‘düşünce kuruluşu’ Atlantic Council ile geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığı bir görüşmede “zengin kaynakları ve nadir toprak elementleriyle, günümüz teknolojisi için gerekli olan lityumun Arjantin, Bolivya ve Şili’de yoğun şekilde (Dünya lityum kaynağının yüzde 60’ı) bulunduğunu” dile getirerek, bu lityum üçgeninin ABD için önemli ve vazgeçilemez olduğunu söylemişti.

Richardsan'ın bu konuşmasından 2 gün sonra, Pazartesi günü de Peru'da ABD destekli yargı darbesi ile göreve getirilen ABD yandaşlı yönetimin Fuerza Popular (Halk Gücü) üyesi aşırı sağcı Perulu milletvekili Ernesto Bustamante, Parlamento’da yaptığı konuşmada “ülkemizin refaha ermesi için silahlı kuvvetlerimizin Bolivya’yı işgal edip topraklarımıza katmasını öneriyorum” dedi.

Bu gelişmeler üzerine Salı günü, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te, 33 ülkeden oluşan Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños (CELAC) - [Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu]’nun VII. Zirve’si için bir araya gelen liderlerin büyük kısmı, Richardson’ın bu emperyal sözlerini kınadıklarını dile getirdi.

Richardson da, sözlerinin yanlış anlaşılıp aktarıldığını söyledi.



Yeni yorum ekle