Suudi Veliaht Prensi İran ve Arabistan Arasındaki Toplantıya Ev Sahipliği Yapmamızı İstedi

Pt, 30/01/2023 - 11:29

Irak Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin Irak makamlarından İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanları ile Suudi Arabistan arasında yapılacak görüşmeye ev sahipliği yapmalarını istediğini açıkladı.

Welayet News  - Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Pazar akşamı yaptığı açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti ile Suudi Arabistan arasında güvenlik düzeyinde beş toplantı düzenlendiğini açıkladı.

Fuad Hüseyin şunları söyledi: Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bizden Suudi Dışişleri Bakanı'nın İranlı mevkidaşı ile Bağdat'ta yapacağı görüşmeye ev sahipliği yapmamızı istedi. Şu anda bu konuyla ilgileniyoruz ve iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında yapılacak toplantının zamanını belirleyeceğiz.

İranlı ve Suudi yetkililer arasındaki önceki görüşmeler gizli ve güvenlik düzeyinde gerçekleşti.

Gizli geçen görüşmeler Irak'ın arabuluculuğuyla kamuoyuna açıklanacak. İran ve Suudi dışişleri bakanları Bağdat'ta bir araya gelecek.’

Bu bağlamda, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan bu Pazar günü şunları söyledi: ‘13'üncü hükümet son 15 ayda komşularıyla ilişkileri ciddi bir şekilde gündemine aldı. Şu anda kuzey, doğu ve batı komşularımızdan herhangi biriyle özel bir sorunumuz yok.

Fars Körfezi komşularımızdan geçtiğimiz aylarda Kuveyt ve BAE ile ilişkilerin seviyesinin iyileştirilmesi ve bu ülkelerin Tahran'da büyükelçilerinin kurulması da dâhil olmak üzere iyi ilerlemeler gördük.

Irak üzerinden görüşmeler ve mesaj alışverişi devam ederken, İran ile Suudi Arabistan arasındaki görüşmeler Bağdat'ta da devam etti ve son kararlarda İran ile Suudi Arabistan arasındaki yeni tur görüşmelerin mutabakata varılacak şekilde devam etmesi bekleniyor.’

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, geçtiğimiz günlerde Bağdat'ın Tahran ile Riyad arasındaki ilişkilerde arabuluculuk yapması hakkında şunları söylemişti: ‘İran ve Suudi Arabistan'ın, bu iki ülkenin görüşlerini yakınlaştırmak için Irak rolünü sürdürmesini ciddi bir şekilde istediğini hissettik. Biz bu rolü oynamaya kararlıyız ve bunun Irak'ın doğal rolü olduğuna inanıyoruz. Bu, karşıt bakış açılarını bir araya getirmede öncü bir roldür.

Çağrılarımız devam ediyor. En kısa zamanda bir toplantı yapıp Irak'ın arabuluculuğuyla Bağdat'ta bu görüşme ve müzakerelere yeniden başlamayı temenni ediyoruz.’



Yeni yorum ekle