ABD'den, Hizbullah ile bağlantılı olduğu iddiasıyla eski Paraguay cumhurbaşkanına yaptırım

Pt, 30/01/2023 - 11:16

The New Arab’ın 27 Ocak’ta bildirdiği üzere, ABD hükümeti eski Paraguay Devlet Başkanı Horacio Cartes ve görevdeki Başkan Yardımcısı Hugo Velázquez’in Lübnanlı direniş grubu Hizbullah ile bağlantıları olduğunu iddia ediyor .

Welayet News  - ABD’nin Paraguay Büyükelçisi Marc Ostfield, 26 Ocak’ta eski devlet başkanına yönelik mali yaptırımları açıkladı.

“Bay. Cartes ve Bay Velázquez’in, ABD tarafından terör eylemleri gerçekleştiren bir varlık olarak belirlenen bir oluşum olan Hizbullah üyeleriyle bağlantıları var” dedi.

Ostfield, çok sayıda ABD kurumundan alınan güvenilir verilerin yaptırımları desteklediğini iddia etti.

Her iki siyasetçinin de artık ABD mali sistemini kullanmaları engellendi ve ekonomik çıkarlarıyla ilgili transferler veya işlemler yasaklandı.

“Hizbullah, Paraguay’da düzenli olarak özel etkinlikler düzenledi, burada politikacılar lütuf için anlaşmalar yaptı, devlet sözleşmelerini sattı ve rüşvet karşılığında kolluk kuvvetlerinin çabalarını tartıştı” dedi.

Her ikisi de geçen yıl ABD yolsuzluk listesinde yer aldı, ancak aleyhlerindeki suçlamalar arttı. Ayrıca Hazine Bakanlığı, Cartes’in sahip olduğu veya kontrol ettiği dört işletmeye yaptırım uyguladı.

Paraguay’ın siyasi manzarası, muhalefet üyelerinin Cartes, Velázquez ve rüşvet almış olabilecek tüm milletvekilleri hakkında soruşturma açılması çağrısında bulunmasıyla yaptırımlarla hızla sarsıldı.

Bu arada Cartes’ın avukatları suçlamaları reddetti. Savunma avukatlarından Pedro Ovelar, yaptırımların eski cumhurbaşkanının haklarını ihlal ettiğini ve müvekkilinin bu suçlamaları destekleyen “asla savunma hakkına sahip olmadığını ve iddia edilen kanıtları asla sunmadığını” doğruladı. Müvekkilinin ABD’de açık bir yargı süreci olmadığını da vurguladı.

Başkan Yardımcısı Velásquez, ABC Cardinal radyosuna verdiği bir röportajda “kendisini utandıracak” bir şey gösterilmedikçe istifa etmeyeceğini söyledi ve Hizbullah ile bağlantılı olduğu yönündeki tüm suçlamaları reddetti.

ABD’li yetkililer, Cartes’in başkanlık kampanyasında rutin olarak hükümet çalışanlarına para verdiğini ve bu uygulamanın o görevden ayrıldıktan sonra da devam ettiğini iddia ediyor.



Yeni yorum ekle