Irak Başbakanı Fransız kanala konuştu: Yabancı güçlere ihtiyacımız yok

Per, 26/01/2023 - 13:30

Irak Başbakanı, Fransa ziyaretinin arifesinde bir Fransız yayın organına ülkesinin yabancı muharip güçlere ihtiyacı olmadığını söyledi.

Welayet News  - Irak kaynakları, Irak Başbakanı'nın perşembe günü yedinci yurtdışı gezisinde Fransa'ya gideceğini bildirdi. Al-Araby Al-Jadeed, Irak'taki hükümet kaynaklarından alıntı yaparak, "Muhammed Şia al-Sudani"nin Perşembe günü üst düzey bir heyetin başında Fransa'ya gideceğini bildirdi.

Muhammed Şia al-Sudani, Fransa'ya gitmeden önce Fransız yayını Le Monde ile yaptığı görüşmede, Irak hükümetinin eksen değiştirme politikasından uzaklaşarak bölge ve dünya ile ilişkileri işbirliği ve denge temelinde geliştirme yönünde ilerlediğini açıkladı.
Irak teröre maruz kalınca Kordel grubu ile kararlı bir savaşa girerek kendisini, bölgeyi ve dünyayı savunduğunu sözlerine ekledi.
Al-Sudani ayrıca Fransa'nın Irak'a verdiği desteğe işaret etti ve bunu taraflar arasındaki stratejik ilişkilerin bir kanıtı olarak nitelendirdi.
Bağdat'ın Fransız tarafıyla askeri ve güvenlik ilişkilerini güçlendirme arzusundan bahsetti ve amacının Irak'ın savaş güçlerinin gücünü arttırmak olduğunu söyledi.

Al-Sudani, Irak'ın yabancı muharip güçlere ihtiyacı olmadığını söyledi. Silahlı kuvvetlerimizin gücünü güçlendirmek için her zaman bir işbirliği planı çizme yolunda ilerliyoruz.

Irak'ta "Total ve Alstom" da dahil olmak üzere Fransız şirketlerinin enerji alanındaki faaliyetlerinin desteklenmesinden de bahsetti.
Irak Başbakanı, Bağdat'ın diplomatik ilişkiler alanındaki politikasına değinerek şöyle söyledi: "Hükümetimizin bölgesel diplomasi ve siyasi süreçte hareket etme kararlılığı var ve bu, Ürdün'ün başkenti Amman'da "Macron" desteğiyle düzenlenen Bağdat 2 toplantısında gösterildi. Irak'ın komşu ülkeleri tehdit etmek için topraklarını kullanmasına karşı olduğunu vurguladık ve aynı zamanda ülkemize yönelik her türlü saldırıya da karşıyız."

Al-Sudani, "Bölge çevresi ile önemli ilişkileri olan Irak, görüşlerin kesişme noktası konumunda olup, Suudi Arabistan ile İran'ı birbirine yakınlaştırmanın yollarını aramaktadır. Bizim açımızdan bölgenin istikrarı, gerilimlerin çözülmesinden geçiyor. Tahran ve Riyad'ın görüşlerini yakınlaştırmaya yönelik çabalarımızı sürdürecek, bundan sonraki görüşme ve toplantılarda ileri aşamalarda mutabakata varmak için diyalog ve müzakerelerin ortak bir noktaya varmanın tek yolu olduğuna inanıyoruz." söylediğini aktardı. 



Yeni yorum ekle