Yemen'e Yönelik Ekonomik Savaşın Arkasında Amerika ve İngiltere Var

Çar, 25/01/2023 - 07:57

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı, Yemen'e karşı işgalci ABD-İngiltere koalisyonunun İngiliz büyükelçisi aracılığıyla Yemen halkına karşı yürütülen canice ekonomik savaşın arkasında bu iki ülkenin olduğunu açıkça ve net bir şekilde gösterdiğini söyledi.

Welayet News  - Yemen Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Mişat, Salı günü Yüksek Siyasi Konsey danışmanı Abdülaziz Tarab ile bir araya geldi ve bu görüşmede, ABD ve İngilizlerin özellikle güney bölgeleri olmak üzere Yemen halkının acılarını ikiye katlamak için yürüttüğü ekonomik savaşa değindi ve şu ifadelerde bulundu: ‘Yemen'e karşı canice ekonomik savaşın arkasında Amerika ve İngiltere var.

İngiltere'nin özellikle işgal altındaki ve güney bölgelerdeki kuşatma ve açlık politikaları da dâhil olmak üzere yakın zamanda ilan ettiği pozisyon, Londra ve Washington'un, Yemen ulusuna karşı yürütülen ekonomik savaştaki rolünü kanıtlamıştır.

İngiltere ve ABD, halkın acı ve ıstırabını artırmak için kuşatma yoluyla ve onların maaşlarını keserek, Yemen ekonomisine yönelik suç eylemlerini yoğunlaştırıyor.’

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi danışmanı da bu toplantıda ABD ile İngiltere arasında tırmanan ekonomik savaşın Yemen'in güney bölgeleri başta olmak üzere işgal altındaki bölgelerdeki yıkıcı etkilerine değindi ve şunları söyledi: ‘Gümrük dolarının fiyatının 750'ye çıkması ve satış vergisindeki artış ile petrol türevlerinin fiyatındaki artış, özellikle Yemen'in güney bölgelerinde mal fiyatlarının yükselmesine ve enflasyona neden oldu.

Daha önce de Birleşmiş Milletler'deki İngiliz diplomat James Kariuki şu iddialarda bulunmuştu: ‘Husilerin (Ensarullah) petrol ihracatının engellemesi, Yemen hükümetini ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya bıraktı. Uluslararası toplumdan bu etkiyi azaltmak için tüm önlemleri almasını ve bu kritik zamanda Yemen hükümetine destek vermesini istiyoruz.

Kariuki bu iddialarda bulunurken, Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti yetkilileri, ateşkesin yenilenmesinin ön şartı olarak, hükümet çalışanlarının ülkenin petrol gelirlerinden faydalanması da dâhil olmak üzere Yemen halkının taleplerinin karşılanması gerekliliğini vurguladı. Şimdiye kadar Yemen'in bazı bölgelerini ve güney eyaletlerini işgal eden işgalci koalisyon, Yemen petrolünü yağmalayıp ihraç etti ve petrol gelirinin bir kısmını Yemen'deki kukla hükümetine verdi ancak Ulusal Kurtuluş Hükümetine bağlı bu ülkenin ordusu geçtiğimiz günlerde iki askeri operasyonla Yemen petrolünün çalınmasını durdurdu ve Yemenli çalışanların maaşları da dâhil olmak üzere Yemen halkının talepleri ödenene kadar ihracata izin vermeyeceğini açıkladı.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Dışişleri Bakanlığı da İngiliz büyükelçisinin bu ülkedeki açıklamalarına tepki göstererek şu ifadelerde bulundu: ‘Londra, yozlaşmışların, hırsızların ve teröristlerin kalesinde duruyor ve Yemen'de barışa giden yola taş koymaya çalışıyor.’



Yeni yorum ekle