Fransa’da emekli protestosu

Ct, 21/01/2023 - 16:31

Paris Polis Amirliği, Fransa'da son günlerde düzenlenen ve 44 kişinin katıldığı protestolar sırasında tutuklananların son sayısını açıkladı.

Welayet News - AFP(Fransız Basın Ajansı) muhabirleri, Perşembe akşamı gerçekleşen bu milyon protesto sırasında protestocularla polis güçleri arasında ara sıra çatışmalar yaşandığını bildirdiler.

AFP'nin haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un emeklilik yaşını yükseltme planını protesto etmek için sendikaların davetine milyonlarca kişi olumlu karşılık verirken, bu yürüyüşe Paris'in bazı kesimlerinde gerginlik eşlik etti.

Ayaklanmalar sırasında, birkaç bisiklet kiralama istasyonu ve otobüs durağı ateşe verildi.

Bu gösteri sırasında tutuklananların son istatistiklerine göre yasak silah taşımak, kaos yaratmak, polis güçlerine saldırmak ve onlara molotof kokteyli atmak gibi nedenlerle 44 kişi tutuklandı.

Fransa'da Perşembe günkü gösteri, ulaşım sektöründe büyük bir greve sahne oldu. Kamu hizmetleri ve eğitim sektörü de etkilendi ve bu şekilde Fransa'nın ulaşım ağı felç oldu ve bu ülkenin okulları ve rafinerileri de kapatıldı.

Avrupa medyası bu gösteriyi Fransa'daki en büyük hükümet karşıtı gösteri olarak ilan etti.

Çalışma Bakanlığı'nın tahminlerine göre, Emeklilik yaşının 64'e yükseltilmesi, 2027 yılına kadar emeklilik sisteminin gelirinde ve dengesinde 17 milyar 700 milyon avroluk büyümeye yol açacak. Olivier Dosso'ya göre "gerekli ve adil" bir konu.

Ancak sendikalar ve işçiler, emeklilik sisteminin devamlılığını sağlamanın, zenginlere uygulanan vergiler, işverenlerin veya zengin emeklilerin katkı paylarını artırma gibi başka yolları olduğuna inanıyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle