Oxfam: Krizler zenginlere yaradı

Pt, 16/01/2023 - 09:39

Oxfam'ın hazırladığı raporda korona ve enerji krizlerinin zenginlerin servetlerini katlarken, yoksulları daha da yoksullaştırdığı belirtildi.

Welayet News - İngiliz uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Davos'ta bugün başlayacak Dünya Ekonomik Forumu (WEF) öncesi yayınladığı raporda dünyada giderek artan gelir eşitsizliği ve yoksulluğa dikkat çekti.

Korona salgını ve enerji krizinin şirketler ile aşırı zenginlere yaradığı belirtilen raporda geçen yıl gıda ve enerji fiyatlarındaki keskin artışın zenginlerin servetlerini daha da artırmasına yol açtığı ifade edildi.

Oxfam sözcüsü Manuel Schmitt, "Milyonlarca insan gıda ve enerji maliyetlerini nasıl karşılayacağını bilemezken, çağımızın krizleri milyarderlerin servetlerine devasa artışlar getirdi" dedi.

Kapitalizm karşıtı olarak bilinen Oxfam'ın hazırladığı rapora göre, dünya çapında 95 gıda ve enerji şirketi 2022 yılında kârlarını iki katından fazla arttırdı. Söz konusu şirketlerin krizden istifade ederek 306 milyar dolar kâr elde ettikleri belirtilen raporda, bunun 257 milyarının (yüzde 84) hissedarlara pay edildiği vurgulandı.

En zenginler gelirlerini daha da artırdı

Raporda, dünya nüfusunun en zenginlerini oluşturan yüzde birlik kesimin, korona pandemisinin başlangıcından bu yana, küresel servet artışının yaklaşık üçte ikisini tek başına elde ettiği belirtilirken, söz konusu eğilimin Almanya'da daha da belirgin olduğuna dikkat çekildi. Buna göre 2020 ve 2021 yıllarında Almanya'da kaydedilen servet artışının yüzde 81'i nüfusun en zengin yüzde 1'lik kesiminin hanesine yazıldı.

Oxfam'ın raporunda çarpıcı rakamlara da yer verildi. Buna göre dünya genelinde tüm milyarderlerin toplam serveti 2020'den bu yana günde ortalama 2,7 milyar doları arttı. Buna karşılık yüksek enflasyon işçi kesimini daha da yoksullaştırdı. Raporda, dünyada en az 1,7 milyar işçinin enflasyonun ücret artışından daha yüksek olduğu ülkelerde yaşadığı belirtilirken, yeryüzündeki her on kişiden birinin açlıkla karşı karşıya olduğu kaydedildi.

 



Yeni yorum ekle