Ukrayna-Rusya Savaşının En Büyük Kaybedeni Avrupa, Tek Kazananı İse Amerika'dır

Ct, 14/01/2023 - 14:58

Macaristan Başbakanı, Rusya-Ukrayna savaşında en büyük kaybedenin Avrupa, tek kazananın Amerika olduğunu söylüyor.

Welayet News - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya ile Ukrayna arasında sürmekte olan savaşa ilişkin tutumunu bir kez daha vurgulayarak, bu savaşta kaybedenin yalnızca Avrupa, kazananın ise Amerika olduğunu söyledi.

Orban, "Avrupa Birliği, Moskova'ya uyguladığı yaptırım politikasının yanlış olduğunu kabul edecek cesarete sahip değil ve Macaristan, daha büyük ülkelerin pozisyonunu değiştirecek kadar da yetenekli değil ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar sonuçsuz da olsa muhtemelen yürürlükte kalacak." dedi.

Orban daha önce Avrupa'nın müttefiki ABD yüzünden Rusya'nın enerjisini bloke ettiğini ve enerjiye 5-10 kat daha fazla ödemek zorunda kaldığını ve bunun enflasyonu körüklediğini söylemişti.

Macaristan İstatistik Merkezi'nin verilerine göre bu ülkenin ortalama tüketici fiyat endeksi 2022'de %14,5 artarken bu rakam 2021'de sadece %5,1 oldu. Ayrıca bu rakam Aralık 2022'de 2021 yılının aynı dönemine göre %24,5 artarak Mart 1996'dan bu yana en yüksek rakam oldu. Bu ülkedeki gıda fiyatları da 2022 Aralık ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44,8 arttı.

24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'da askeri operasyonlarının başlamasından bu yana Avrupa ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıyadır. Bloomberg web sitesi, Yeşil Kıta'nın Rus enerjisinden vazgeçerek bir trilyon dolar kaybettiğini, ABD'nin karşı tarafında ise sıvılaştırılmış doğal gazını Avrupalılara üç dört kat daha fazla sattığını bildirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u tepkilere sevk eden bir hareket olarak, "Gerçek arkadaşların birbirleri için yaptığı şey bu değil ve bu süreç durdurulmalı" dedi.



Yeni yorum ekle