Seçkinler (Seçilmişler)

Çar, 22/02/2017 - 13:50

Biz İmam Hüseyin(as) döneminde yaşamış olsak hangi safta olurduk?Buradan kendimizi eğer bu lezzetler kopara biliyor bir anda Hakka yönelip kendimizi kontrol edebiliyorsak o zaman Hem İmamın zamanındaki dünya perestlerin safından ayrılmış oluruz Hemde seçkinler sınıfında, Yani Hak olan İmamın yanında Karar kılıp Kurtuluşu bekleyenlerden olabiliriz.

Seçkinler (Seçilmişler)

Elhamdulillahirabbilalemin Allahumme salli ala Muhammed ve ali Muhammed

Her toplumun içinde seçilmiş ve avam vardır,peki bu seçilmiş ve avamı neye göre belirleyecez? Bazı Alimler vardır ki düşünmeden basiret sahibi olmadan karar verirler ama seçkindirler gerek elbiseleri ile gerek toplumdaki konumları itibari ile diploması vardır ve sözü geçerlidir fakat şu bilinmelidir ki basiretle hareket etmezse seçkin olduğu halde avam sıfatına girer Avam diye tabir ettiğimiz kesim ise hangi yolun doğru veya yanlış olduğunu bilmeyen tahlil etmeyenler Ortama göre hareket eder,İşte iki fikir toplumu şekillendirir.

Avam Ve Alim Bazen Avam olduğu halde Alim gibi seçkin gibi davranır ilmi olmasa bile O zaman basiretle olaya baktığı için buna avam degil Alim diyebiliriz tahlil ettiği konu itibari ile. Avam karakterinin kendine özgü bir kararı yoktur. Avamların tüm işleri yaşadıkları döneme bağlıdır Faraza bir farkla yaşadıkları dönemde Bir İmam veya Hak Rehber olması durumunda orada onun peşinden sürüklenerek yaşamını o çerçevede ikame etmesi ile o sıfattan kurtulur,Ama eğer öyle bir lütuf yoksada yanlış rehberler edinerek onların arkasında batıla dalarak sürükleneceği yer ne kötüdür.Demekki Bu durumda Avam olmamaya Dikkat etmeliyiz Avamdan olmama derken çok tahsilli veya çok okumuş anlamında degil! Çünkü bir çokları yüksek tahsillidir ama Avam tabakasındandır bazıları ise Alçak tahsillidir ama Seçkinler konumundadır.Ve Nicelerimiz Dini tahsil görmelerine rağmen Avam zümresindedir Yani Avam olmak veya olmamak bizim elimizdeki birşey o yüzden Avam olmamaya çalışalım,Yani yaptığımız her işte basiretli olalım Çünkü basiretle iş yapmayan herkes Avamdır.

Resul-i Ekrem(saa)buyuruyor:"Ben ve takipçilerim basiretle amel ve davet eder ve basiretle ilerleriz" Önce Kendimize sormalıyız Avamdanmıyız deilmiyiz? Eğer Avamdan isek Derhal bulunduğumuz ortamdan ve içinde bulunduğumuz bu durum dan kurtulup ayrılmalıyız Tahlil yeteneği teşhis ve marifet kazanmalıyız.Elbette bir sarhoşluk içinde ve hatadan hataya sürüklenmiş olabiliriz çevremiz bizi basiretli iken kör kılabilir ve bizide kendi bataklığına çekebilir bu yüzden derhal o hatadan dönmeli ve kendimize gelmeli hayatımızı yeniden inşa etmek için yeni adımlar atmalıyız.

Bazen basiretli olduğumuz halde hataya düşebiliriz çünkü Hakkın yüzünü görüp hareket ettiğimiz durumlar olabiliyor ama Marifet Şeytanı ve onun iyi niyetli yaklaşımını görmektir. Bunun yanında şunada bakmalıyız seçkinlerden miyiz? Eğer seçkinler den isek o zaman da Hak yanlısı olanlardanmı yoksa batıl yanlsı olan seçkinlerdenmi? Zor olanda bundan sonrası.Çünkü Hak yanlısıda iki türlüdür,biri dünya karşısında makamla şehvetle parayla lezzetle ve şöhretle ilintilidir ki bunlar güzel şeylerdir..Çünkü Dünya Hayatın metaasıdır bunlar.Eğer bunlar karşısında Mecnun olunursa o zaman Allah Muhafaza zor bir yükümlülük gelip çattığında bunlardan kopamayan bir seçkin sıfatı oluruz.

Eğer bu dünya metaasından yararlanıp imtihan anında bunlardan el çekebiliyorsak buda başka bir seçkin sıfatı olur. İşte eğer bunu başara biliyorsak o zaman şu soruyu cevaplamış oluruz kendimize Biz İmam Hüseyin(as) döneminde yaşamış olsak hangi safta olurduk. Buradan kendimizi eğer bu lezzetler kopara biliyor bir anda Hakka yönelip kendimizi kontrol edebiliyorsak o zaman Hem İmamın zamanındaki dünya perestlerin safından ayrılmış oluruz Hemde seçkinler sınıfında, Yani Hak olan İmamın yanında Karar kılıp Kurtuluşu bekleyenlerden olabiliriz.

Elbetteki zaman zaman bizler Günaha düçar olabiliyoruz ve bu imtihanı kaybedebiliyoruz.Ama Şuanda Kendi kendimize söz verip İslamın Bekası için Allahın dini için Mazlum ve Mustazafların kurtuluşu için Kendimizi aradan çıkarıp Hem günahlarımızdan hemde Dünyevi lezzetlerimizden sıyrılıp İmamımızın Yanında Yer Alıp Bugüne dek bize kapalı Olan O kolların açılması ve kucaklaşmak için Vuslatı yaşayabiliriz.

Allah dan Diliyorumki siz değerli dostlarıma dünyada seçkinlerin safında yer alması Ahirette ise Hak olan İmamın yanında haşr olması temennisi ile .

Vesselamunaleykum

 

Murat Avci



Yeni yorum ekle