İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ile Görüştü

Çar, 04/01/2023 - 09:00

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Brezilya Devlet Başkanı'nın göreve başlama töreninin oturum aralarında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı ile görüştü.

Welayet News  - Brezilya'nın yeni Devlet Başkanı Lula da Silva'nın göreve başlama törenine katılmak üzere bu ülkeye giden İran Cumhurbaşkanı’nın Parlamento İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Seyyid Muhammed Hüseyni, 13. hükümetin dengeli diplomatik politikası doğrultusunda farklı ülkelerin liderleri ve üst düzey yetkilileriyle yoğun görüşmeler ve istişarelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Lula da Silva'nın açılış törenine katıldıktan sonra yerel saatle pazar akşamı Brasilia'da başkanlık sarayına gitti, Lula ile yaptığı görüşmede ise iki taraflı, bölgesel ve uluslararası ilişkileri ve işbirliğini geliştirme kapasitelerini ve yollarını inceleyerek iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeyini güçlendirmeye ve derinleştirme gerekliliğine vurgu yaptı.

Da Silva, Tahran'a yaptığı bir önceki geziden bahsederken, "İran İslam Cumhuriyeti önemli bir ülkedir ve önemli bir konuma sahiptir ve Tahran ile ekonomik ve siyasi ilişkileri mümkün olduğunca güçlendirmeye ve geliştirmeye çalışıyoruz." dedi.

Brezilya Devlet Başkanı, "İki ülkenin mevcut siyasi atmosferini çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi için bir hazırlık olarak görüyorum ve bu koşulları çeşitli alanlarda ilişkileri geliştirmek için kullanmaya karar veriyoruz." söyledi.

Bu görüşmede Hüseyni, Ayetullah Reisi'nin sıcak ve samimi selamlarını kendisine iletmiş ve şöyle demiştir: "İran İslam Cumhuriyeti milleti ve hükümeti, seçimlerdeki başarınızdan memnundur ve güvenimiz tamdır ki, iki ülke liderlerinin görüşmesi ile iki ülke ilişkilerinin güçlenmesiyle birlikte bölge milletlerinin ve iki milletin çıkarları doğrultusunda yeni bir fasıl açılacaktır."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Tahran'ın Brezilya'yı Güney Amerika ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesinde ana eksenlerden biri olarak gördüğünü vurguladı.

Hüseyni, göreve başlama töreninin oturum aralarında Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, ayrıca Surinam Devlet Başkanı Felix Yloa, El Salvador Devlet Başkan Yardımcısı Ralf Gonzalez, St. Vincent Başbakanı, Küba Devlet Başkan Yardımcısı Salvador, Suudi Dışişleri Bakanı Faysal Bin Farhan, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ikili ilişkilere ilişkin konuların ele alındığı görüşmede gündeme getirildi.

İran Cumhurbaşkanı’nın Parlamento İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Seyyid Muhammed Hüseyni, Küba Devlet Başkanı Yardımcısı ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı’nın Parlamento İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Seyyid Muhammed Hüseyni, Küba Devlet Başkan Yardımcısı Salvador ile görüşmesinde; biyoteknoloji, aşı ve sağlık alanındaki yüksek kapasiteler nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğine dikkat çekerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da genişletilmesi çağrısında bulundu.

Küba Başkan Yardımcısı da ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşıladı ve ilişkileri güçlendirmek ve karşılıklı işbirliği için yeni alanlar açmak için temas ve diyalog düzeyinin artırılmasına vurgu yaptı.

Hüseyni, cumhurbaşkanlığının başındaki bir önceki görüşmeye atıfta bulunarak, iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açmanın gerekliliğine de vurgu yaptı.

İran Cumhurbaşkanı’nın Parlamento İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Seyyid Muhammed Hüseyni, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan ile görüştü

Hüseyni, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan'a da Irak üzerinden başlayan müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini hatırlattı.

Suudi Dışişleri Bakanı, bir sonuca varmak için mevcut koşulları ve endişeleri tek tek tartışmaya kararlı olduğumuzu vurguladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin türü bölgeyi etkilediği açıklığa kavuştu.

İran Cumhurbaşkanı’nın Parlamento İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Seyyid Muhammed Hüseyni, , El Salvador'un Başkan Yardımcısı ile görüştü

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, El Salvador'un Başkan Yardımcısı ile olan görüşmesinde kendisini İran İslam Cumhuriyeti'ni ziyaret etmeye davet ederken, ülkemizin El Salvador ile ikili ve uluslararası işbirliğine hazır olduğunu da duyurdu.

El Salvador'un Başkan Yardımcısı, İran'ı ziyaret etmekle ilgilendiğini ifade ederken, ülkesinin Tahran ile işbirliğini güçlendirmeye ve geliştirmeye hazır olduğunu açıkladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine vurgu yaparak, liderleri görüşmeye davet ederek, ekonomik, kültürel ve siyasi faaliyetleri geliştirmenin yollarını araştırarak, ikili ve bölgesel ilişkilerde yeni adımlar atarak ve iki ülkenin yetkilileri arasındaki yapıcı görüşmeler, Hüseyni'nin diğer diplomatik toplantılarının ana odak noktasıydı.

İran'ın Brezilya'daki büyükelçiliği mensuplarıyla görüşme ve üst düzey Brezilyalı yetkililerle görüşmeler bu gezinin diğer planları arasında yer aldı.



Yeni yorum ekle