Ambargolara Rağmen Avrupa Birliği Rusya'dan 27 Milyar Avroluk Gaz Aldı

Ct, 31/12/2022 - 14:12

Ukrayna savaşının ardından Rus petrolüne uygulanan ambargoya rağmen Avrupa Birliği, bu ülkeden likit gaz ithalatını büyük ölçüde artırdı. Rusya, likit gaz ihraç ederek Avrupa Birliği’nden 27 milyar avrodan fazla kazandı.

Welayet News  - Ukrayna savaşının ardından Rus petrolüne uygulanan ambargoya rağmen Avrupa Birliği bu ülkeden likit gaz ithalatını büyük ölçüde artırdı. Petrol ambargosunun amacı Rusya'yı döviz kazancından mahrum ve savaşı finanse etmekti ancak Rusya son on ayda likit gaz ihraç ederek Avrupa Birliği’nden 27 milyar avrodan fazla para kazandı.

Radio France'ın internet sitesi söz konusu raporunda şöyle yazıyor: "Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı çelişkili politikası, Merkur ve Handelsblatt adlı iki Alman gazetesinde yayınlanan haberlerle gözlemcileri şaşırttı." Merkur gazetesi şöyle yazıyor: "Avrupa Birliği, Rusya'dan mal ithalatını mümkün oldukça durdurmak istedi, ancak gaz durumunda bu amaca ulaşamadı. Avrupa Birliği’nde Rus likit gazının satın alınması, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana büyük ölçüde arttı."

Merkur, Handelsblatt'tan aktararak "Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana Rusya'dan likit gaz ithalatı yüzde 21 arttı. Isis Pazar Araştırma Enstitüsü de bu istatistiği doğruladı. Avrupa Birliği, Rusya'ya likit gaz alımı için çok para sağladı. Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık'tan gelen bu paranın hacminin 27 milyar avroya ulaştığını gösteriyor. Böylece Rusya, Kuzey İstrim Nord 2 boru hattı gibi konvansiyonel yollardan gaz transferini engellemesine rağmen, likit gazını ihraç ederek çok para kazandı."

Almanya ve diğer AB ülkeleri gaz alım kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor ancak bu süreç zaman alacak. Bu yılın aralık ayında Almanya, Kuzeydoğu limanlarında iki yüzer terminalini işletmeye hazır hale getirdi ve 2023'ün sonuna kadar üç terminali daha işletmeye alacak. Bu terminallerin gaz depolama kapasitesi toplam 30 milyar metreküp , ancak ülkenin gaz ihtiyacının yaklaşık %30'unu karşılamaktadır. Likit gaz terminallerinin piyasaya sürülmesine paralel olarak Almanlar, temiz enerji üretmek için yoğun bir çaba harcıyor.

Tags: 


Yeni yorum ekle