Ensarullah: Yemen halkına dayatılan kuşatma bir savaş suçudur

Per, 29/12/2022 - 10:20

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Dışişleri Bakanlığı, Suudi-Amerikan koalisyonunun Yemen halkına dayattığı savaş ve kuşatmayı savaş suçu olarak nitelendirdi.

Welayet News  - Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-Azizi çarşamba günü yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘Tüm uluslararası yasalara göre işgalci Suudi-Amerikan koalisyonunun Yemen halkına dayattığı savaş ve kuşatma insanlığa karşı bir suçtur ve savaş suçudur.

Hüseyin el-Azizi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi ve Avrupa ülkelerini bu suçların ortağı olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: ‘Bu suçlar karşısında, sanki bu suçlar işgalci ülkelerin doğal hakkıymış gibi davranıyorlar. Bu tür suçlar, değerlerin benzeri görülmemiş bir şekilde düşüşüdür.’

Suudiler 8 yıl önce Yemen'i işgal ederek fakir komşularına karşı yıkıcı bir savaş başlattı. Bu süre içinde 47 bin Yemen vatandaşı yaralandı ve şehit oldu.

Suudi askeri güçleri son bir hafta boyunca, Saada eyaletindeki bölgelere düzenlediği topçu saldırıları ya da meydanlarda gerçekleştirdiği idamlarla onlarca Yemen ve Afrika vatandaşını öldürdü ve yaraladı. Bu saldırılar o kadar feci bir şekilde yapıldı ki Birleşmiş Milletler’in bile tepki göstermesine neden oldu.

Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğuyla 2 Nisan’da Yemen’de ateşkes sağlandı ve bugüne kadar iki kez uzatılan ateşkes ekim ayında iki ay daha uzatılacaktı. Ancak Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümetinin anlaşmaya dayalı taleplerinin yerine getirilmemesi, bu anlaşmanın şimdiye kadar uzatılmamasına neden oldu.

Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti son günlerde işgalci Suudi Arabistan ve BAE'nin ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Bu ateşkese dayanarak San'a havaalanının yeniden açılması, gemilerin Hudeyde limanına girişlerinin önündeki engellerin kaldırılması ve devlet çalışanlarının savaş nedeniyle yıllardır ödenmeyen maaşlarının ödenmesi gerekiyordu.



Yeni yorum ekle