Biden: 'Sayın Zelenskiy Endişelenmeyiniz, Ukrayna'nın Yanındayız'

Per, 22/12/2022 - 08:53

ABD'ye ziyarette bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray'da ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Welayet News  - Washington'un bugüne kadar Ukrayna'ya verdiği yardımları anlatan Biden, ülkesinin Ukrayna'ya yardım sağlamaya devam edeceğini kaydetti.

ABD'nin neden Ukrayna'nın ihtiyaçlarını tek seferde karşılamadığına ilişkin soruya yanıt veren Biden, ABD'nin şu ana kadar Ukrayna'ya 20 milyar doları aşkın askeri yardım yaptığını, Patriot gibi gelişmiş hava savunma sistemlerinden füze ve roket sistemlerine kadar birçok silah verdiğini anlattı.

Biden, ABD'nin Ukrayna'ya insani yardım için 374 milyon dolardan fazla taahhütte bulunduğunu söyledi.

Mart 2022 tarihinden bu yana iki yüz yirmi bin Ukraynalı sığınmacıya ABD’nin kapılarını açtığını söyleyen Biden “ABD Uluslararası Geliştirme kurumu USAID 374 milyon dolar yardımda bulundu” dedi.

Rusya'ya karşı 2023'te Ukrayna'ya destek vermeye devam etme isteği konusunda bir değişim olup olmayacağına yönelik soru üzerine Biden, NATO ve Avrupa Birliğinin (AB) hiç bu kadar birlik içinde olduğunu görmediğini öne sürdü.

"Putin'in savaşı durdurma niyeti yok. 1.85 milyar dolarlık yardım paketi önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya verilecek. Bu yardım; füze sistemleri, tank ve diğer askeri ihtiyaçları kapsıyor" açıklamasını yapan Joe Biden, "Ukrayna'ya 45 milyar dolarlık ek yardımın Kongre'de imzalanmasını bekliyorum" dedi.

Joe Biden "Amerika ve tüm dünya için yeni yıl yaklaşırken tüm dünyanın Ukrayna ile birlik olması lazım" ifadesini de kullandı.

Biden, basın toplantısının sonunda "Sayın Zelenskiy endişelenmeyiniz, Ukrayna'nın yanındayız" dedi.

Zelenskiy ise Biden ve ABD halkına teşekkür ederek, "Bu kış hayatta kalmak zorundayız ve Rusya'nın enerji altyapısına karşı ayakta kalmalıyız" şeklinde konuştu.

 

Biden'ın 45 milyar dolarlık ek yardım ile ilgili açıklamasına Zelenskiy "45 milyarlık yardım için teşekkürler, umarım bu büyük destek Kongre tarafından kabul edilir, bu kışı atlatmalıyız" karşılığını verdi.

Zelenskiy’in barışa hazır olduğunu ama Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanaşmadığını iddia eden Biden, "Şöyle ifade edeyim. O (Putin barışa) açık değil ama siz barış peşinde koşmaya açıksınız. Adil bir barış peşinde koşmaya açıksınız” ifadesini kullandı.

Zelenskiy, Rusya'nın yaptıklarının karşılığında sorumlu tutulması gerektiğini savunarak, öte yandan barışın tesisi için de bir formül oluşturmanın çok önemli olduğunu kaydetti.

Vladimir Zelenskiy 'Biden'a açık ve kararlı desteği' için teşekkür etti.



Yeni yorum ekle